De la an la an, importăm noi tradiții și obiceiuri care încep să ia locul celor vechi. Halloween sau Valentine’s Day sunt doar două dintre exemplele extrem de elocvente, însă influența ritualurilor lăsate din moși strămoși este mult mai mare. De aceea, în prag de sărbători, unele dintre ele încep să-și facă simțită prezența. Acestea fiind spuse, în cazul în care vrei să păstrezi tradiția ca la carte, rămâi cu noi și descoperă 4 ritualuri de Crăciun transmise din generație în generație!
-
Colindatul
Fiind regăsit preponderent în toată țara, fenomenul colindatului s-a păstrat de mai bine de 100 de ani. Oriunde am merge Crăciunul acesta, cu siguranță nu va fi zonă în care să nu îl auzim – indiferent că e Dobrogea, Transilvania, Banat sau Muntenia. Adițional, într-un simplu cântec putem regăsi aspecte legate de folclor, atât muzical cât și coregrafic (prin dansul caracteristic).
-
Pițăratul – Alba
Satul Limba este drept răspunzător pentru acest ritual, respectat cu strictețe de la an la an. De altfel, în cadrul acestui timp, colindătorii primesc pițărăul (colacul realizat din coca rămasă de la cozonaci) și încep a colinda din casă în casă pentru bani, bomboane, fructe și ciocolată. În fiecare an, Ajunul Crăciunului este o nouă experiență!
-
Craii din Blaj
Având o istorie de peste 100 de ani în spate, Craii din Blaj sunt băieți cu o vârstă cuprinsă între 15 și 20 de ani, considerați pretabili pentru a menține tradiția de-a lungul timpului. Odată aleși, aceștia au misiunea de a pregăti o scenă biblică pe care să o susțină în prima zi de Crăciun, la biserica satului. În continuare, până în data de 27 decembrie, micii și marii colindători o propagă la casele sătenilor, timp în care primesc răsplată în vin, bani sau cozonaci.
-
Belciugari în Ilva Mare
Ajunul Crăciunului este momentul perfect și mult așteptat de comuna Ilva Mare. Aici și acum, se formează grupuri de belciugari care își cunosc foarte bine fiecare în parte rolul. Astfel, în fiecare grup există o capră, un militar, un preot, un țigan, un drac, un doctor, un mire și o mireasă și un jandarm, toți interpretând o scenetă în fiecare casă care îi primește. Conform tradiției, toate locuințele care își lasă porțile larg deschise vor fi bogate, sănătoase și îmbelșugate. De aceea, populația din comuna Ilva Mare țin mult la ritualurile transmise din generație în generație și fac ca acestea să existe în continuare.