Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

9 motive pentru care ești obosit tot timpul

Lipsa de somn nu este singurul lucru care te poate epuiza. Unele lucruri care le faci, sau care le ignori, în viața de zi cu zi te pot lăsa fără energie fizică sau psihică. Iată câteva exemple de obiceiuri zilnice care te influențează:

  1. Sari peste activitatea fizică zilnică

Dacă sari peste exercițiile fizice pentru a salva energie, află că acest lucru acționează defapt împotriva ta. Studiile arată că persoanele ce fac exerciții cel puțin 20-30 minute zilnic se simt mai energizați, plini de forță și mai sănătoși.

  1. Nu consumi suficientă apă

Deshidratarea te face să te simți moleșit, lipsit de energie și poate chiar să îți provoace dureri de cap, la propriu. Încearcă să consumi aproximativ 8 pahare de apă zilnic.

  1. Nu consumi suficiente alimente cu fier

Deficitul de fier duce la simptome precum oboseală, amețeli, iritabilitate crescută, senzație de slăbiciune și dificultatea de concentrare. Încearcă să crești aportul de aliemnte cu fier precum: carne roșie, fasole boabe, vegetale cu frunze verzi, ouă, pește, nuci și stafide. Consumă aceste alimente împreună cu o sursă de vitamina C pentru o mai bună absorbție.

  1. Ești un perfecționist/ă

Încerci să faci toate lucrurile perfect și de obicei singur. Acest lucru este imposibil, trebuie să te axezi zilnic pe lucrurile care primează și la care te pricepi. Nu îți stabili goluri nerealistice și imposibil de îndeplinit. Încearcă să îți faci un plan pentru activitățile tale în care să prioritizezi lucrurile cu adevărat importante.

  1. Sari peste micul dejun

După o noapte de somn organismul are nevoie să își refacă nivelele de energie, și cum altcumva decât prin alimente? Încearcă să nu sari peste micul dejun, acesta este foarte important pentru o bună desfășurare a activității pe întreaga zi. Încearcă să faci din micul dejun cea mai importantă masă, atât caloric cât și calitativ.

  1. Alimentația ta e alcătuită în principal din fast-food

Cantități mari de zahăr și de glucide rafinate care îți cresc nivelul glicemiei brusc după care scade în mai puțin de o oră, rezultând o stare de oboseală. Include alimente precum cereale integrale împreună cu o sursă de proteine și grăsimi sănătoase, care să îți hrănească organismul și să nu aibă un impact negativ asupra nivelului de energie.

  1. Nu poți spune nu

Nu încerca să faci pe plac tuturor, este în regulă să spui nu, nu poți să le faci pe toate, chiar dacă îți dorești asta. Trebuie să te axezi în principal pe fericirea personală. Și lumea nu se supără dacă o refuzi din când în când, o să te înțeleagă.

  1. Consumi alcool înainte de culcare

Chiar dacă inițial alcoolul are un efect sedativ, acesta crește riscul de a vă trezi în timpul nopții. Indicat este să consumați alcool cu cel puțin 3-4 ore înainte de somn.

  1. Consumi cafea după ora 16

Consumul de cafea nu este nesănătos, până la 3 cafele normale pe zi se pot încadra într-un stil de viață sănătos, dar acestea trebuie să fie consumate până cel târziu la ora 16. La fel și ceaiul negru sau verde.

 Foto

Ioana Răducu

Ioana Răducu

Nutriționist-Dietetician licențiat, cu experiență în consultanță nutrițională individuală și de grup. Absoleventă a specializării de Nutriție și Dietetică, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, în prezent studentă în anul 2 în cadrul aceleiași universități, la masterul Nutriția și Calitatea Vieții. Îi place să scrie despre nutriție și nu doar, cu intenția aceea a pornit și un blog personal încă din facultate. Îi place să fie tot timpul informată și să transmită mai departe/probabil că și vorbește mult de obicei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *