logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Beneficiile expunerii la soare

Cu toate că suntem ameninţaţi mereu cu ştiri despre cât de nocive sunt razele soarelui, există numeroase beneficii ale expunerii la soare, în special dacă ştim să respectăm anumite reguli. Ştim cu toţii că nu e bine să stăm la soare atunci când razele sunt foarte puternice, adică între orele 11 dimineaţa şi 5 după amiaza. E bine să avem tot timpul o cremă de protecţie solară la îndemână, preferabil cu un factor cât mai ridicat. Nu staţi la soare cu capul descoperit, ci folosiţi o şapcă sau o pălărie de culoare deschisă. Şi dacă îndepliniţi aceste condiţii, putem discuta despre beneficiile aduse de lumina soarelui.

Lumina soarelui este cea care iniţiază crearea de vitamina D în organism. Razele ultraviolete interacţionează cu colesterolul din piele şi duc la formarea vitaminei D din ficat şi rinichi. Acest lucru nu se poate întâmpla fără ajutorul luminii soarelui. Un studiu recent a demonstrat că persoanele care stăteau afară cam 6 ore pe zi erau mult mai energice seara.  Expunerea unei proporţii mai mari de piele e necesară cel puţin 30 de minute de minim 2-3 ori pe săptămână. Sistemul de producere al vitaminei D de la soare are propriul mecanism de închidere, astfel că nu aveţi  cum să primiţi mai multă vitamina D, decât îi este necesar organismului.

Cu toate că soarele este considerat principalul vinovat pentru cancerul de piele, numeroase alte tipuri de cancer se consideră că pot fi tratate cu ajutorul expunerii cu atenţie la soare.

Expunerea la soare ajută şi la tratarea depresiilor. Oamenii nu au la fel de multă energie atunci când zilele sunt mai scurte sau când stau multă vreme în spaţii întunecate. Toate acestea pot fi ameliorate cu ajutorul  expunerii la soare.

S-a dovedit faptul că expunerea la soare poate reduce nevoia de medicamente pentru anumite dureri, pentru stres şi anxietate, în special la pacienţii care au suferit operaţii.

Şi dacă nu v-aţi convins încă de cât de mult bine vă poate face soarele atât pentru sănătatea fizică cât şi pentru cea psihică, gândiţi-vă doar la câtă bucurie simţiţi după o iarnă grea, atunci când vedeţi că vine primăvara şi zilele încep să fie mai lungi. Parcă vă vine să staţi numai la soare, prin parc sau la plimare prin oraş. E clar că noi oamenii suntem conectaţi cu elementele din natură şi ele ne aduc numeroase beneficii pentru sănătate.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *