Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
casa-lemn-006
casa-lemn-006

Casă din piatră sau casă din lemn?

Atunci când vrem să construim o casă, de cele mai multe ori alegem ruta cea mai comună și folosim cărămizi pentru a crea structura. Însă, aceasta nu e singura metodă de a construi o casă. Dacă ar fi să construiești o casă din lemn, precum cele americane, ai ieși mai ieftin? Ar fi mai comod? În cele ce urmează, te invităm să descoperi diferențele între cele două tipuri de locuințe, ca să îți fie mai ușor să iei decizia potrivită pentru tine.

Casele din lemn

Știai că o casă din lemn poate izola termic mult mai bine decât una din cărămidă. O astfel de clădire va fi mai răcoroasă vara și mai caldă iarna, datorită capacității lemnului de a izola. Pe lângă asta, lemnul nu favorizează dezvoltarea mucegaiului și este mai ieftin cu 20-30% decât cărămida. Timpul necesar construcției este un alt atu pentru acestea, întrucât o casă din lemn poate fi construită în aproximativ 3-4 luni, iar spațiul din interior poate fi modificat oricând, fără limitări prea mari. Pe de altă parte, lemnul poate arde mai ușor, are nevoie de tratare împotriva insectelor, ignifugare și alte tratamente aplicate pe acesta, iar structura casei ar putea avea nevoie de reparații mai des decât cea din cărămidă. Cu toate acestea, unele case din lemn au rezistat mai bine decât era așteptat. În același timp, casele din lemn nu oferă o izolare fonică foarte bună. Un alt dezavantaj al acestora poate fi faptul că instabilitatea structurii crește odată cu înălțimea acesteia. Așadar, nu este recomandat ca o casă din lemn să aibă mai mult de două etaje.

Casele din cărămidă sau BCA

Casele tradiționale din zidărie sunt cu siguranță rezistente în fața timpului. În afară de eventuala renovare a pereților, nu ar trebui să ai prea mult de reparat la aceasta. Desigur, odată cu trecerea timpului, și această structură începe să se deterioreze și va necesita reparații, însă acestea vor fi mai puțin costisitoare și mai rare decât în cazul celor din lemn. Stabilitatea construcției este mai puternică în cazul locuințelor din zidărie, iar datorită acestui fapt, ele pot fi construite mai înalt decât cele din lemn. Totuși, acestea au capacitatea de izolare termică mai scăzută și cea de izolare fonică mai accentuată. Și posibilitatea de a modifica spațiul din interior este ceva mai scăzută, datorită faptului că ești restricționat de structura de rezistență a clădirii.

În cele din urmă, însă, fiecare dintre aceste două opțiuni au avantajele și dezavantajele lor, așa că noi îți sugerăm să alegi în funcție de preferințe și de avantajele care îți par mai benefice situației tale materiale pe termen lung. Astfel, dacă vrei o casă ecologică și crezi că nu va fi o problemă întreținerea acesteia, optează pentru o casă din lemn. Iar dacă preferi o casă care să nu-ți dea prea multe bătăi de cap de-a lungul timpului, îți sugerăm una din zidărie.

Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *