E ora mesei, iar tu deja te gândești cu groază la munca de convingere pe care trebuie să o duci de fiecare dată cu copilul tău pentru ca acesta să mănânce din farfurie. Mulți dintre părinți se confruntă cu copii pretențioși la mâncare, așa că nu crede că ești doar tu. De cele mai multe ori, copiii trec peste moment când cresc și reușesc să mănânce fără probleme aproape orice, însă până să ajungă acolo, trebuie să fie îndrumați cât de bine se poate de către părinți. Am pentru tine câteva sfaturi care să te ajute să combați pretențiile la ora mesei.
Taie din gustări
Încep cu motivul cel mai des întâlnit pentru comportamentul negativ al copilului – gustările. Dacă acesta va lua multe gustări pe parcursul zilei, el nu va mai fi înfometat la ora mesei și, evident, va refuza să mănânce. Încearcă să nu îi oferi atât de multe gustări, asta incluzând și sucurile sau piureurile de fructe.
Spune-i să lase în farfurie
Dacă micuțul tău refuză să mănânce un anumit aliment dintre cele pe care i le pui pe farfurie, de îndată ce îl vede, spune-i să îl lase în farfurie. Lasă-l să mănânce puțin apoi începeți să faceți împreună o activitate care îi place, sau pune pe farfurie și o mică cantitate din alimentele lui preferate. Există șanse mari ca, fiind distras de lucrurile care îi plac, să mănânce și ce nu vrea.
Oferă-i un exemplu
Cei mici au obiceiul de a imita comportamentul adulților care îi influențează. Așa că, atunci când mănâncă, fă și tu același lucru. Obișnuiește-l să mănânce același lucru ca și tine, în același timp cu tine. Văzându-te că tu mănânci fără probleme alimentul respectiv îl poate determina și pe el să mănânce.
Aplică regula „o mușcătură”
De acum înainte, impune o nouă regulă la masă. Toată familia trebuie să mănânce cel puțin o mușcătură din fiecare aliment de pe farfurie. Astfel, și copilul tău va gusta mâncarea înainte să hotărască dacă îi place sau nu. În timp, chiar poate deprinde gustul pentru alimentele pe care înainte nu le iubea.
Implică-l în procesul de gătire
Copiii sunt mult mai ușor de convins să mănânce ceva dacă știu că au fost și ei implicați în procesul de pregătire. Du-l cu tine la magazin și pune-l să aleagă el ingredientele (în sensul că el să aleagă care buchet de broccoli vine acasă cu voi). Odată ajunși acasă lasă-l să te ajute să speli și să cureți ingredientele și chiar să mestece în cratiță când e nevoie. La final, va fi atât de mândru că a ajutat încât nu va putea să nu mănânce din „creația” lui.