Search
Generic filters
Exact matches only

Ce trebuie să știi despre asigurarea RCA

Oricine deține un autoturism este obligat să încheie o poliță de asigurare RCA. Însă, cât de bine știi ce presupune această asigurare obligatorie? În cele ce urmează, îți voi oferi detalii despre ce înseamnă RCA, cum anume te ajută o astfel de poliță, cum să alegi cea mai bună opțiune pentru mașina ta și cum se calculează prețul acesteia.

Ce este asigurarea obligatorie RCA?

Acronimul RCA vine de la Răspundere Civilă Auto și reprezintă polița de asigurare pe care persoanele (fizice sau juridice) care dețin un autoturism trebuie să o încheie, în mod obligatoriu, potrivit legii. Aceasta este esențială în cazul în care șoferul provoacă un accident, întrucât acoperă toate daunele care trebuie plătite celui accidentat. Compania de asigurare care încheie aceste polițe de asigurare trebuie să fie una autorizată de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară).

Asigurarea obligatorie RCA nu trebuie confundată cu CASCO, care este o asigurare facultativă, de care beneficiezi atunci când îți avariezi propria mașină.

Cum ajută o poliță RCA?

În cazul în care ești responsabil pentru producerea unui accident auto, chiar și unul minor, asigurarea RCA va fi cea care va achita daunele celui avariat. Astfel, nu este necesar să scoți din buzunar o sumă neașteptată de bani (care poate fi destul de mare, în funcție de daunele care trebuie plătite). În același timp, dacă cineva îți lovește mașina, asigurarea acelui șofer va suporta toate cheltuielile de reparare a vehiculului, dar și eventualele cheltuieli de spitalizare pentru rănile provocate în timpul accidentului, cheltuielile apărute din lipsa automobilului sau chiar cheltuieli de judecată, după caz.

Cum alegi cea mai bună opțiune pentru mașina ta?

Prețul unei asigurări RCA depinde de mai mulți factori, printre care vârsta, tipul de mașină și puterea motorului acesteia, dar și probabilitatea de a cauza un accident. Mai exact, un șofer cu vârsta sub 30 de ani va plăti o asigurare mult mai mare decât un șofer de peste 50 de ani, pe considerentul că un șofer tânăr nu este la fel de prudent precum unul matur. La fel se va întâmpla și în cazul unui șofer care a provocat cel puțin un accident în ultimii ani. Așadar, pentru a găsi cea mai bună soluție, este recomandat să folosești un calculator RCA pentru a descoperi care dintre companiile de asigurări îți pot oferi cel mai bun preț pentru nevoile tale. O altă opțiune este să apelezi la un broker de asigurări care va face acest lucru pentru tine.

Este recomandat să ții cont și de perioada de asigurare, care poate fi anuală sau semestrială, întrucât o perioadă mai lungă de asigurare poate însemna un preț mai bun.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *