Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
metode de economisire
metode de economisire

Cele mai bune metode să pui bani deoparte

Într-o lume în care suntem asaltaţi de reclame ce prezintă produse variate a căror calitate şi eficienţă par a fi întotdeauna optime, tentaţia de achiziţionare a acestora creşte considerabil. Daca nu reuşeşti să rezişti în faţa sa, atunci poţi ajunge în situaţia financiară de încadrare la limită în bugetul lunar.

În acest caz, nu mai putem vorbi despre economisirea banilor, deoarece aceştia abia ajung pentru ceea ce tu consideri a fi „nevoile personale”. Pentru a te ajuta să reduci cheltuielile şi să îţi remodelezi obiceiurile de gestionare a banilor, îţi prezentăm 7 paşi prin care poţi să pui bani deoparte în fiecare lună.

  1. Fă o listă a cheltuielilor lunare

De câte ori ai spus „Nici nu ştiu pe ce am cheltuit bani azi/săptămâna asta/luna asta…”? Ei bine, e timpul să renunţi la această expresie. Primul pas în punerea deoparte a banilor este aflarea cheltuielilor lunare. Fă o listă a tuturor lucrurilor pe care cheltuieşti bani – asta înseamnă orice cafea, revistă sau prăjitură pe care o cumperi.

De îndată ce ai aceste date, organizează sumele pe categorii, cum ar fi „produse alimentare”, „benzină” şi „taxe lunare”. Pentru a simplifica acest proces, îţi recomandăm să foloseşti un card de credit sau de debit, cu ajutorul căruia poți ține o evidență a majorităţii cheltuielilor tale.

  1. Fă-ţi un buget lunar

Având deja o listă a cheltuielilor lunare, poţi trece la următorul pas, și anume includerea acestora într-un buget lunar rezonabil. Cu ajutorul său trebuie să compari venitul tău cu cheltuielile ce revin fiecărei luni, în aşa fel încât să îţi poţi planifica plăţile şi să limitezi irosirea banilor. Acordă o mare atenţie cheltuielilor variabile, cum ar fi benzina şi produsele alimentare, deoarece acestea sunt cel mai uşor de modificat.

  1. Setează-ți un obiectiv pentru care să pui bani deoparte

Una dintre cele mai bune metode de a economisi bani este setarea unui obiectiv. De multe ori strângerea banilor lipsită de un motiv concret se poate arăta dificilă, aşa că este important să îţi fixezi un scop clar. Vizualizează planul tău de scurtă durată şi luptă pentru atingerea acestuia.

De asemenea, încearcă să îţi fixezi, pentru început, scopuri atractive, cum ar fi o vacanţă în străinătate sau o lună de răsfăţ. Îndeplinirea lor va fi mult mai uşoară atunci când faci primii paşi în această direcţie.

  1. Transformă economisirea banilor într-un obicei

Dacă timp de trei luni ai reuşit să strângi bani pentru vacanţa dorită, nu trebuie să te opreşti aici. Nu eşti scutit luna viitoare de acest proces, deoarece el trebuie să devină o obişnuinţă. Naturalitatea punerii deoparte a banilor se obține în timp. Pentru a reuși acest lucru, programează-ţi săptămânal o zi în care să pui în puşculiţa ta o sumă de bani. Doar în acest fel vei putea face un obicei din a economisi.

  1. Fixează-ţi priorităţile

Odată ce ai devenit obişnuit cu economisirea banilor poţi să treci la pasul următor, adică stabilirea priorităţilor. Împreună cu cheltuielile şi venitul, priorităţile au un impact semnificativ în punerea deoparte a banilor. Asigură-te că nu ignori scopurile pe termen lung şi că investeşti constant în fondul de pensie, altfel spus nu uita să te plăteşti pe tine. Aşază la capătul listei ceea ce nu consideri strict necesar şi investeşte în ceea ce te va ajuta cu certitudine în timp.

  1. Aşteaptă 48 de ore înainte de a cumpăra ceva

De multe ori între tine şi produsul dorit există distanța de doar un click, dar accesibilitatea acestuia aduce cu sine şi pericolul unei cheltuieli exagerate. Pentru a evita găurile din buget şi a economisi este necesar să îţi controlezi impulsurile de cumpărare.

În acest sens, urmarea unei reguli de 48 de ore te poate ajuta. Altfel spus, aşteaptă 48 de ore până să cumperi un produs ce depăşeşte un anume preţ. De multe ori vei afla că „nevoia” ta a fost o simplă dorinţă pe care o poţi controla.

  1. Urmăreşte-ţi progresul

Experţii financiari ne sfătuiesc să păstrăm 20% din totalul venitului nostru. Chiar dacă nu poţi atinge acest procent, nu trebuie să renunţi la punerea deoparte a banilor. Ca în multe alte situaţii, eficienţa acesteia creşte odată cu experienţa. Verifică-ţi progresul lunar, deoarece asta te va ajuta nu doar să îţi menţii planul de economii, ci şi să identifici şi să rezolvi prompt probleme ce pot apărea neaşteptat.

Reducerea cheltuielilor extra şi punerea deoparte lunară a unei sume de bani nu este o întreprindere atât de dificilă. Porneşte de la un nivel de bază, fixează-ţi un scop atractiv şi nu sări peste nicio lună. În curând vei fi dedicat acestui stil de viaţă, formând un obicei din economisirea banilor.

Tudor Gădălean

Tudor Gădălean

„Cuvintele au o putere magică. Ele pot să scoată la suprafață cele mai puternice emoții și să determine toate acțiunile omului.” – Sigmund Freud

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *