logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cum întărești stima de sine a copilului tău

Ca orice părinte, vrei ca micuțul tău să crească mare, să fie sănătos și să reușească în viață. Dacă pe primele două nu le poți influența atât de mult cum ți-ai dori, îl poți ajuta să reușească în viață, construindu-i încrederea în sine. Astfel, când va ajunge la momentele decizionale, el va avea încrederea necesară să facă cea mai bună decizie pentru el. Iată câțiva pași pentru a crește un copil încrezător și care gândește pozitiv.

Spune „bravo”

Unul dintre cele mai importante cuvinte care ajută la dezvoltarea încrederii în propriile forțe este „bravo”. De aceea, atunci când copilul tău reușește ceva, fă în așa fel încât să audă acel cuvânt, de la tine. Copiii au nevoie de susținerea părinților lor, așa că dacă vede că îl susții, este mai probabil să vrea să exceleze. Totodată, încearcă să eviți formulările de genul „câtă răbdare ai avut să construiești asta”. Deși propoziția în sine nu e una negativă, copilul va înțelege că tu nu ai fi avut răbdarea necesară și e posibil să te copieze pe viitor.

Ajută-l să facă alegeri

Încearcă să îi dezvolți capacitatea de a lua decizii, făcându-l să ia decizii cât mai des. Poți să îl pui să aleagă un număr fix de jucării cu care se poate juca în acea zi. De exemplu, poți să îl întrebi astfel: „Azi trebuie să alegi doar 5 jucării cu care să te joci pe parcursul întregii zile. Care sunt jucăriile pe care le preferi?” Când copilul tău face alegerea, dă-i de înțeles că a făcut o alegere bună. Fiecare alegere pe care cei mici o percep ca fiind o alegere bună, îi cresc încrederea în propriile decizii.

Spune-i ce-ți place la el

Un părinte iubește tot când vine vorba de copilul său, însă trebuie să faci în așa fel încât copilul tău să știe care sunt calitățile sale. Astfel, în loc să îl asiguri că îi iubești în egală măsură pe el și frații săi, spune-i ce calități are care îl fac să iasă în evidență. Spre exemplu, „Întotdeauna aduci zâmbete pe fața noastră cu bucuria ta”. Astfel, copilul tău va știi care sunt punctele sale forte și se va folosi de acestea în viață pentru a reuși.

Pe scurt, privește educația copilului tău și comportamentul tău față de acesta ca o investiție în viitor, pentru că asta și este. Copilul tău are șanse mai mari să fie

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.