Search
Generic filters
Exact matches only

Cum îți adaptezi antrenamentul pentru sezonul rece

Indiferent de perioada anului, exercițiul fizic este un aliat important împotriva stresului, depresiei, frustrării acumulate pe parcursul zilei, obezității și a bolilor cardiovasculare. Dacă exercițiul fizic este în aer liber, efectul poate fi mai intens. Aerul curat este benefic organismului, fiind revigornat și stimulant pentru organism.

Toate tipurile de exerciții duc la o stare de bine, datorită creșterii producției de endorfine, hormonii “fericirii”. În plus de aceasta, expunerea la lumină naturală este un antidepresiv natural, mai ales dacă obișnuiți să faceți activitate fizică dimineața. Expunerea la razele solare stimulează și producția de vitamina D în organism.

Dacă alegeți să desfășurați activități fizice în aer liber, chiar și pe perioada iernii, puteți să ardeți chiar mai multe calorii. Fie că alegeți să vă plimbați prin parc, să mergeți la alergat, să mergeți într-o excursie pe munte sau să profitați de sporturile sezonului, acestea contribuie semnificativ la starea dumneavoastră fizică și psihică.

Câteva sfaturi utile pentru activitatea fizică în aer liber iarna:

  1. Stabiliți tot timpul un traseu, utilizați aplicații de planificare a acestuia și alegeți tot timpul zone apropiate de casă. Investigați zona și posibilele rute de alergat sau plimbat. Dacă perioada în care desfășurați activitatea este după întunecare, alegeți străzile bine luminate și pe care să fiți în siguranță.
  2. Faceți încălzire de fiecare dată. Dacă vă propuneți să mergeți la alergat, încadrați în program și câteva exerciții de întindere și încălzire înainte de antrenament, în interiorul casei pentru a vă încălzi mușchii și pentru a evita un eventual disconfort. După antrenament se recomandă de asemenea câteva minute pentru exerciții de relaxare.
  1. Alegeți îmbrăcămintea și încălțămintea potrivită. Dacă obișnuiți să alergați iarna trebuie să știți că pantofii de sport sunt cei mai importanți pentru a nu aluneca sau a vă degrada starea de sănătate. Pe lângă aceștia, trebuie să vă îmbrăcați corespunzător. Pentru alergat iarna aveți nevoie de mai mult decât tricouri și bluze obișnuite. Alegeți bluze cu gât ce au proprietăți de reglare a căldurii, astfel se păstrează căldura indiferent de temperatura de afară. Plus, sunt confortabile, ușoare și vă veți păstra temperatura normală a corpului fără senzația de sufocare de la hainele prea groase.
  2. Începeți treptat. Nu vă supra-apreciați capacitatea de adaptare la frigul de afară. Nu este deloc de ușor, iar dacă nu ați început din vară, trebuie să o luați treptat, să începeți cu nu mai mult de 2 km zilnic la o intensitate moderată. Încercați să nu vă opriți pentru a nu vă scădea temperatura corpului brusc. De asemenea, dacă afară sunt sub 0 grade Celsius, este indicat să purtați o eșarfă în jurul gâtului, gurii și nasului, pentru a nu inspira aerul înghețat de afară.

Foto

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *