Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cum prevenim durerile de spate printr-o viață sănătoasă

Durerile de spate sunt provocate deseori de stresul zilnic, de o activitate simplă pe care o repetăm la job, de exemplu căratul unor greutăți, tâmplăria sau zugrăvitul. Astfel de acțiuni repetitive pot cauza întinderi musculare, de ligamente, afectând coloana vertebrală sau spatele.

Viața în general nu este lipsită de evenimente neprevăzute, de probleme și griji, iar acestea produc un stres psihologic care își pune amprenta și asupra spatelui, rezultatul fiind o durere la nivelul acestuia.

Oamenii suferă spasme musculare din cauza stresului, dar și dezechilibre musculare datorate posturii incorecte a corpului (coloana ar trebui să fie dreaptă privită fiind din spate, iar musculatura dezvoltată în mod egal pe laturile ei).

Alte cauze ale durerii de spate sunt: accidentele rutiere, traumatismele cervicale, inflamarea țesuturilor ce pun presiune pe nervii spinali, slăbirea ligamentelor, micșorarea spațiului dintre vertebrele coloanei, purtarea frecventă de tocuri înalte, obezitatea, sarcina, anumite traumatisme repetate care produc inflamații la spate, infecțiile bacteriene dar și infecțiile virale.

pat-matrimonial
Sursa foto: cumparamisim.ro

Iată câteva recomandări pe care le poți obține de la un specialist calificat în prevenirea și tratarea durerilor de spate:

  • Nu lucra o perioadă îndelungată de timp în aceeași poziție, de exemplu stând pe scaun, pentru că s-ar putea să ai dureri de spate. Indiferent ce tip de muncă ai de realizat, trebuie să faci în mod regulat pauză. Te poți plimba puțin timp pentru a-ți întinde mușchii și a te relaxa.
  • Păstrează-ți poziția corectă a corpului, greutatea trebuie să fie distribuită în mod egal pe ambele picioare (mai ales când trebuie să cari greutăți, sacoșe pline cu diferite cumpărături, etc.)
  • Înainte de a face fitness sau alte sporturi este obligatoriu să faci câteva mișcări simple de încălzire a mușchilor și articulațiilor: alergare, pedalare, ridicări pe vârfuri sau exerciții de flexibilitate. Acestea au rolul de a reduce riscul de a suferi anumite leziuni în timpul antrenamentelor și de a pregăti corpul pentru exercițiile ulterioare.
  • În primele ore ale zilei nu exagera cu activități foarte grele, nu le face în ritm rapid, pentru că riști să-ți consumi toată energia. Muncește în ritm echilibrat, fără a-ți forța spatele și întreg organismul.
  • Nu ignora durerea de spate și de orice tip ar fi ea, pentru că acest simptom anunță că organismul are o suferință, o problemă de sănătate.
  • Când mergi cu mașina încearcă să stai cât mai comod în scaun, dacă este nevoie reglează poziția scaunului astfel încât să corespundă corpului tău. Când stai aplecat spre spate cea mai afectată este regiunea lombară, pe această zonă se pune o mare parte din greutate. În timpul mersului cu mașina se produc vibrații care afectează coloana vertebrală, deci slujba la volan are și acest risc.
pat-perna
Sursa foto: cumparamisim.ro
  • În dormitor trebuie să ai confortul necesar, un pat mare cu o saltea bună, o singură pernă pentru cap, dar și un set de lenjerii de pat de calitate, pentru ca somnul tău să fie liniștit, relaxant, odihnitor și sănătos. Dacă salteaua de pat este corespunzătoare, de bună calitate, vei vedea că acest lucru te ajută să nu mai suferi de dureri de spate.
  • Dacă lucrezi la birou, ai grijă ca scaunul să fie confortabil cu spătarul reglat adecvat, puțin înclinat, pentru a nu suferi în timp de dureri de spate.
  • În momentul în care vrei să ridici un colet sau o greutate este indicat să îndoi întâi genunchii pentru a-l apuca cu mâinile. Evită să ridici greutăți foarte mari într-o singură mână și să faci răsuciri într-o astfel de situație.
  • Dacă munca ta este destul de grea sau dacă faci mereu mișcări repetitive, trebuie să te odihnești mai des. În pauză fă mișcări de întindere și dacă ai timp este bine chiar să te întinzi un pic, pentru a te odihni.
  • Un mod simplu de a evita stresul în zona lombară a spatelui este să ții un picior ridicat pe un scaun.
  • Oboseala este un factor de risc al durerilor de spate deoarece, din cauza ei oamenii au tendința de a merge puțin aplecați, având o postură a corpului incorectă.
  • Dacă ai deja dureri de spate trebuie să mergi la medic pentru a primi un tratament adecvat. Dacă stai mult timp în pat nu îți vor trece durerile de spate, însă este posibil să încetinești procesul de vindecare a acestora.

 

 

Cover - Sursă foto: freepik.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *