Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cauze ale durerii de spate și cum le combatem

Fie că sunteți sportive sau nu, durerile de spate pot să apară de la activități zilnice chiar fără să observați cauza majoră. Acestea sunt provocate în mare parte de suprasolicitare, activități noi cu grad ridicat de dificultate, accidente sau ridicare de greutăți mari. Mai mult de atât, chiar și poziția incorectă la calculator pe parcursul zile, statul pe tocuri sau o poziție incomodă pe parcursul nopții.

Îngrijirea coloanei vertebrale nu este deloc simplă, nici măcar pentru medicina tradițională, și nu există un tratament bun la toată lumea.

Uneori și exercițiile fizice, ce sunt recomandate ca o practică sănătoasă și care ajută la menținerea unei posturi corecte și a alunga potențialele cauze de dureri de spate, pot să fie problematice.

Cu siguranță, pentru a menține coloana sănătoasă e nevoie de mușchi care să o susțină, iar dacă aveți un stil de viață sedentar acești mușchi sunt slăbiți iar riscul este crescut. Dar, cu siguranță, practicarea unor exerciții, în sala de fitness, sunt cu risc crescut, mai ales dacă nu sunt efectuate correct. Acestea pot pune o presiune nedorită asupra coloanei.

Dacă sunteți în majoritatea timpului așezate la birou/la calculator, acest lucru poate să fie periculos, apune presiune pe vertebre mai mult decât statul în poziție vertical sau mers.

Ce trebuie să faceți?

  1. O pauză la aproximativ o oră, vă ridicați de pe scaun și faceți câteva exerciții pentru gât, 10 răsuciri de gât în fiecare direcție, de cel puțin 5 ori/zi.
  2. Reglați scaunul de la birou astfel încât monitorul să fie la nivelul ochilor iar brațele și genunchii să fie îndoiți la un unghi de 90 grade, iar picioarele să vă ajungă pe podea. Mai puteți să adăugați o pernă pentru zona lombară pe scaunul de la birou. Aceasta o să vă ajute să adoptați o poziție mai confortabilă.
  3. Nu uitați de exerciții pentru abdomen! Acestea ajută la consolidarea mai multor mușchi ce susțin coloana vertebrală. Abdomenul este ca o macara care susține toate mișcările corpului. Trebuie să încorporati exerciții pentru abdomen de cel puțin 3 ori pe săptămână.
  4. Dormi pe burtă. Acest lucru pune presiune pe articulații și pe mușchi, în comparație cu dormitul pe o parte sau pe spate care păstrează coloana alungită și într-o postură neutră. De asemenea, aveți grijă și la saltea, aceasta nu trebuie să fie nici prea tare, pentru că poate provoca dureri de șolduri și umeri, și nici prea moale. Trebuie să fie medie, iar perna să țină capul în echilibru cu coloana vertebrală.
  5. Pantofii. Cu siguranță toată lumea știe că o pereche de pantofi cu toc înalt pot provoca dureri de spate, dar la fel de mare problemă pot să fie și pantofii cu talpă dreaptă. Pantofii trebuie să se potrivească perfect piciorului, să fie confortabili și să asigure un arc potrivit pentru sprijinul piciorului.

Cover - Sursă foto: freepik.com
Ioana Răducu

Ioana Răducu

Nutriționist-Dietetician licențiat, cu experiență în consultanță nutrițională individuală și de grup. Absoleventă a specializării de Nutriție și Dietetică, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, în prezent studentă în anul 2 în cadrul aceleiași universități, la masterul Nutriția și Calitatea Vieții. Îi place să scrie despre nutriție și nu doar, cu intenția aceea a pornit și un blog personal încă din facultate. Îi place să fie tot timpul informată și să transmită mai departe/probabil că și vorbește mult de obicei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *