Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cum să relaţionezi cu oamenii dificili la muncă

Oameni dificili există peste tot. Cât de uşor sau greu relaţionezi cu ei depinde şi de încrederea pe care o ai în tine, experienţa în gestionarea unor astfel de situaţii şi dorinţa ta de a-ţi schimba relaţia cu ei. Să ai de-a face cu astfel de oameni dificili este mult mai uşor dacă au un comportament negativ faţă de mai multe persoane. În schimb, este destul de greu dacă tu eşti cel vizat şi-ţi subminează capacităţile profesionale.

Ce înţelegem prin oameni dificili? Fie că vorbesc constant şi nu îi ascultă pe ceilalţi, fie că ei trebuie să aibă ultimul cuvânt, fie că nu-şi îndeplinesc task-urile sau tind să critice tot ce nu au  realizat ei, e bine să fim conştienţi că situaţia nu poate rămâne neschimbată şi trebuie să luăm măsuri.

Confruntă-i!

Trebuie să confrunţi oamenii dificili. Atlfel, micile situaţii care nu-ţi convin se vor aduna şi la un moment dat nervii îți vor ceda. Iniţial, oamenii se simt incomod și țintiți în momentul în care nu sunt trataţi în mod profesionist la locul de muncă. După ce realizează ce se întâmplă, tind să analizeze exagerat de mult situaţia şi să devină frustrați sau agresivi la rândul lor.

Este mult mai bine ca acest tip de conflicte să fie gestionate încă de la început, când nu suntem prea subiectivi. De asemena, este indicat să rezolvi chiar tu astfel de probleme şi să nu te plângi constant managerului şi colegilor că nu poţi colabora cu un anumit coleg.

Atenție la modul de abordare!

Trebuie să fim foarte atenţi la modul în care abordăm persoana respectivă. Dacă suntem prea direcţi sau deschidem subiectul în faţa altor colegi, s-ar putea să fim şi noi etichetaţi la rândul nostru ca fiind o persoană dificilă.

În primul rând trebuie să ne auto-evaluăm pentru a vedea dacă o parte din problemă nu este cauzată chiar de noi. Nu e corect să etichetezi un coleg ca fiind dificil dacă ştii că în ultima vreme ai fost foarte irascibil, ştii că nu prea ai răbdare cu cei din jur sau tinzi să ridici tonul când eşti stresat.

Discutați în privat!

Abordează persoana care îți creează dificultăți la locul de muncă pentru o discuţie privată. Explică-i impactul pe care acţiunile sale le au asupra ta şi încearcă să fii cât mai calm şi mai agreabil. De multe ori cei din jur nu fac unele lucruri intenţionat, aşa că s-ar putea ca acel coleg dificil să realizeze abia acum în ce situaţie te-a pus.

Dacă într-adevăr e vorba de o persoană dificilă, s-ar putea să nege că a greşit cu ceva sau chiar să nu-i pese. Încearcă pe parcursul discuţiei să obţii un angajament pozitiv din partea lui.

Află dacă mai e cineva în situația ta

În cazul în care aceste abordări nu funcţionează şi eşti determinat să rezolvi această problemă, e cazul să vorbeşti şi cu alte persoane. Încearcă să aflii dacă mai există şi alţi colegi care sunt trataţi la fel şi poate la un moment oportun vă puteţi adresa șefului vostru. Şansele de a fi credibil un grup sunt mult mai mari, dar trebuie să aveţi grijă să nu pară că sunteţi ca o gaşcă împotriva lui.

Încearcă să colaborați cât mai puțin

Dacă şi aceste abordări eşuează, încearcă să limitezi accesul persoanei respective în viaţa ta. Din păcate opţiunile sunt tot mai puţine. Fie reuşeşti să te transferi la un alt departament, fie îţi găseşti un alt job. Poate că pare o măsură extremă, dar asta e în funcţie de cât de nefericit eşti din cauza acestor tipuri de oameni, cât de uşor reuşeşti să te adaptezi într-un astfel de mediu şi cât de productiv şi de mulţumit eşti atunci când îi ai în jur o mare parte din timp.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Simona

Simona

Simona locuieşte în Cluj-Napoca şi lucrează în domeniul ONG. Îi place foarte mult să citească, să scrie şi să fie înconjurată de cărţi. Pe Simona o interesează tot ce ţine de dezvoltarea personală, îi plac proiectele faine, în special cele de voluntariat sau care au un impact social ridicat.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *