Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cum să te descurci cu un şef arogant

Știm cu toții tipologia șefului arogant. E acel om care a muncit în carieră ca să ajungă pe poziția pe care o ocupă, însă are mari lacune în ceea ce privește respectul interuman și Codul Bunelor Maniere. E acel șef ale cărui cuvinte de peste zi te fac să te dai mai greu jos din pat dimineața, să muncești sub tensiune și să dai buzna pe ușa de ieșire când s-a terminat programul de lucru. E acel șef căruia nu-i poți spune că e un „măgar” și că-i lipsesc unele noțiuni elementare, însă care îți face viața la muncă un calvar. Cunoști tipologia? Atunci, acest articol este pentru tine.

Ca să combați eficace un șef arogant, trebuie întâi să îl înțelegi în profunzime.

Ce îi generează îngâmfarea?

Răspunsul e simplu: stima de sine scăzută. De fapt, foarte multe probleme de inter-relaționare apar din cauza unei stime de sine scăzute, în societatea noastră. Mecanismul prin care apare aroganța este unul complex, însă. Ce observi tu ca fiind ego-ul șefului tău este, de fapt, un mecanism de apărare foarte bine construit, menit să îl protejeze de situații dificile, de a fi rănit de ceilalți și de implicare emoțională. N-ai fi crezut că omul arogant, care are câte o replică înțepătoare pentru fiecare, este, de fapt, un suflet sensibil care simte emoțiile profund și dureros, nu?

Cum poți penetra această armură? Nu poți, bine, ai intrat în tenebrele psihologiei, unde albul e negru și viceversa. Gândește-te logic: agresivitatea emoțională a fost ce a condus la cimentarea unui astfel de mecanism de apărare, de-a lungul anilor. Încercând să îi atragi atenția dur sau răspunzându-i cu rezistență, nu vei face decât să îl adâncești în starea sa de spirit și să îți răspundă în egală măsură, respingând emoția.

Ce e de făcut?

femeie-de-afaceri-stresata_31585776

Sursa foto: © Syda Productions

  1. Răspunde-i cu căldură: un astfel de om are o lipsă de căldură emoțională. Nu fi extraordinar de cald, asta va obține răspunsul opus celui dorit. Menține limitele de etică profesională, însă oprește-ți antipatia față de el și încearcă să îl înțelegi. Un zâmbet a înviorat, întotdeauna, chiar și pe cel mai morocănos om.
  2. Arată-i când te afectează emoțional, într-un fel matur. Nu este nevoie să izbucnești în plâns sau să faci o criză de nervi, însă o comunicare asertivă și neutră poate să îi atragă atenția și să îmbunătățească situația. Încearcă să îi spui ceva de tipul: „Mă deranjează emoțional acest lucru și îmi încetinește rezultatele profesionale. Aș prefera să nu mai faceți asta, ca să pot să muncesc constructiv”.
  3. Ajută-l să depășească acest stadiu. Orice om are nevoie ca ceilalți ca să îi ofere calm și răbdare. Știu că problemele tale personale te copleșesc, însă dacă îl vei ajuta pe șeful tău să depășească acest stadiu, încet, una dintre ele va fi rezolvată. Fii subtil și nu deveni intruziv, însă, fii ferm atunci când e nevoie să repari conduita profesională a lui și să o ajustezi pe a ta. Nu menține ranchiună atunci când nu este necesară și taxează doar acele gesturi care nu sunt la locul lor, în timp ce le recompensezi cu căldură emoțională și rezultate profesionale pe cele corecte.

Îți doresc mult succes în a rezolva această problemă și aștept să vii să discutăm, împreună, cazul concret.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Oana Simionescu

Oana Simionescu

Melomană, cafegita şi pasăre de noapte, Oana este ferm convinsă că Universul interior al fiecăruia este la fel de nelimitat ca şi cel exterior, numărul combinaţiilor de idei putând fi infinit. Oana crede că fiecare om este un artist, indiferent de limitele pe care i le-a impus societatea.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *