logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cum să tratezi alergiile

Alergiile sunt reacții ale organismului care identifică anumite substanțe cu care intri în contact ca fiind periculoase pentru tine. În mod normal, corpul tău identifică corect acele substanțe periculoase, însă în unele cazuri sunt identificate substanțe care nu sunt de fapt periculoase – aceste reacții (alergiile) sunt produse de anticorpi numiți alergeni.

Tipuri de alergii

Există 4 tipuri de alergii: de piele, de mâncare, alergii din aer și injectate. Cele mai comune alergii sunt cele alimentare și includ alunele, fructele de mare, polenul (ingerat, însă este extrem de comun și în alergiile aeriene) sau anumite medicamente. Alte alergii comune sunt la păr de animale (sau mătreață de animale), praf sau înțepături de insecte (păianjeni, albine etc).

Alergiile se manifestă diferit de la om la om, însă simptomele includ urticarie, ochi care lăcrimează, strănuturi, mâncărimi ale gâtului, pielii sau ochilor și, în cazuri extreme, insuficiență respiratorie. În unele cazuri, alergiile se pot manifesta ca și o răceală și pot fi confundate cu aceasta.

De știut este că în majoritatea cazurilor, rinita alergică este un precursor al astmului bronșic, care este foarte legat de alergii.

Tratarea alergiilor

Cel mai important lucru în tratarea alergiilor este să identifici ce anume a produs alergia și să încerci să eviți acel ceva pe viitor. Pentru a determina ce anume a produs reacția alergică, verifică lucrurile pe care le-ai mâncat sau pe care le-ai atins. O altă opțiune este să îți faci periodic un test alergologic (periodic, pentru că alergiile se pot modifica în timp – pot apărea alergii noi sau pot dispărea unele reacții).

Reacțiile ușoare (ochi care lăcrimează, strănuturi) sunt tratate foarte ușor dacă te îndepărtezi de obiectul care produce alergia (flori în cazul polenului, animalele sau praful). Dacă reacția ușoară este pe suprafața pielii (mâncărime, urticarie) există unguente care să calmeze pielea, sau poți încerca să pui gheață pe zona iritată. În niciun caz nu te scărpina. Dacă te scarpini, iriți și mai tare zona afectată.

Pentru reacții ușoare, dar mai serioase, apelează la un farmacist care îți poate oferi antihistaminice sau decongestionante sub formă de pastile, picături sau sprayuri nazale.

Dacă simți că nu poți respira cum trebuie, că ceva îți blochează căile aeriene, dacă simți durere sau amețeală este foarte important să chemi ambulanța cât de repede. Închiderea căilor respiratorii este un semn al instalării anafilaxiei (șocul anafilactic), care poate provoca un stop cardio-respirator. Medicii de pe ambulanță îți vor injecta hidrocortizon sau adrenalină și te vor transporta la spital pentru tratament.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *