Produsele cosmetice pe care le folosim noi vin, de cele mai multe ori, ambalate în flacoane de plastic sau sticlă, cu pompiță, capac cu filet sau alte mecanisme care ușurează aplicarea. Dar dacă ceea ce contează e modul în care este scos produsul din ambalaj, de ce unele companii aleg ambalaje din plastic, iar altele din sticlă? Unul dintre motivele invocate cel mai des este cel al aparenței. Ambalajul de sticlă dă senzația că produsul este mai scump, deci mai valoros, în timp ce plasticul este mai ușor și mai puțin fragil, deci mai simplu de transportat. Însă, în unele cazuri, aparența nu este singurul motiv pentru care un produs vine ambalat în sticlă sau plastic. Cu toate acestea, ți-ai imaginat vreodată cât de important e ambalajului unui produs atunci când vorbim despre eficiența sa? Te invit să descoperi în cele ce urmează de ce contează și ambalajele produselor pe care le folosești, nu doar proprietățile acestora.
Protecție împotriva mediului exterior
Unul dintre principalele motive pentru care un produs cosmetic poate veni într-un fel de ambalaj sau altul este pentru a proteja produsul de mediul extern. Asta înseamnă că există șansa ca acel produs să necesite să fie ferit de o posibilă interacțiune cu lumina sau cu moleculele de oxigen. Astfel de produse cosmetice sunt, deseori stocate în locuri ferite de lumină și ambalate în flacoane de sticlă vopsită sau plastic opac. Din acest punct de vedere, trebuie luate în considerare ingredientele din acel produs cosmetic și reacția pe care acestea o au cu aerul. Spre exemplu, dacă un produs conține antioxidanți, acesta trebuie ferit de o interacțiune cu aerul, care ar putea compromite acțiunea produsului. Astfel, cele mai bune ambalaje pentru o cremă care nu trebuie să interacționeze cu oxigenul din aer sunt tuburile din plastic sau flacoanele din sticlă cu pompiță.
Protejarea proprietăților produsului
Dacă pentru protejarea produsului de mediul exterior nu contează materialul din care este făcut ambalajul, când vorbim de proprietățile produsului, atunci acesta devine un aspect foarte important. Plasticul poate fi descompus, la nivel microscopic, de unele ingrediente cosmetice. Așadar, poate ajunge în produsul pe care îl aplici. Dacă vorbim despre o cremă de corp, de exemplu, acest lucru poate deveni problematic. Astfel, este de preferat ca aceasta să fie păstrată într-un recipient din sticlă, pentru că aici, transferul de chimicale este inexistent. Totuși, există și ingrediente care nu descompun plasticul, pentru acelea, alegerea ambalajului fiind făcută în baza altor criterii.
Reciclabilitate
Motivul pentru care majoritarea producătorilor de cosmetice, și în special cei care produc cosmetice naturale, aleg să își ambaleze produsele în recipiente din sticlă este factorul ecologic. Deși atât plasticul, cât și sticla sunt materiale reciclabile, cea din urmă câștigă teren prin faptul că, este 100% reciclabilă și poate fi refolosită pentru o perioadă mai lungă decât plasticul.
În cele din urmă, ambalajul nu mai pare doar o chestiune de aspect, nu-i așa? Îți recomandăm ca de acum înainte să acorzi importanță și ambalajului în care vine produsul tău cosmetic preferat, pentru a te bucura de efectul acestuia la cote maxime.