Search
Generic filters
Exact matches only

Dieta dukan – Pro si contra

Dieta Dukan este una dintre cele mai cunoscute regimuri de slăbit din lume. Dieta a fost gândită în anii 70 de doctorul francez Pierre Dukan. Această dietă a câștigat notorietate la începutul anilor 2000, după ce doctorul Dukan a publicat cartea „Nu știu să slăbesc”. Dieta este una pe termen lung și este destul de controversată în lumea nutriționiștilor. Pentru ca tu să fii cât se poate de informată înainte să începi o astfel de dietă, am comparat părțile bune și cele rele ale dietei Dukan.

Ce presupune dieta Dukan?

Dieta e compusă din 4 stagii, două de scădere în greutate (faza de atac și faza de croazieră) și două de menținere a greutății (fazele de consolidare și stabilizare). Se pare că durata fiecărei faze se stabilește în urma unui test care se realizează pe site-ul oficial, cu excepția ultimei faze care se presupune că trebuie menținută ca stil de viață pe tot parcursul vieții. Dieta se bazează pe un regim de proteine pure.

Pro Dukan

Principalul motiv pentru care multe persoane au pornit această dietă este faptul că funcționează foarte rapid. Astfel, în faza de atac (prima fază) rezultatele se văd extrem de rapid. Alte motive pentru care dieta Dukan este atât de populară este faptul că nu se bazează pe numărarea consumului de calorii sau pe minimalizarea porțiilor, ci pe consumul de proteină și eliminarea carbohidraților din dietă. Există multe rețete gândite pe stilul Dukan, astfel că nu trebuie să te abții de la anumite feluri de mâncare preferate și nici nu trebuie să cumperi mâncare mai scumpă decât în mod obișnuit.

Contra Dukan

Nutriționiștii recomandă prudență celor care vor să se apuce de dieta Dukan. Datorită faptului că se bazează pe consumul de proteine din carne și elimină (cel puțin în primele faze) legumele și fructele din dietă, Dukan poate produce dezechilibre de vitamine și nutrienți necesari pentru buna funcționare a organismului. Dezechilibrul se poate balansa cu ajutorul suplimentelor însă aceasta nu e singura problemă întâlnită în dieta Dukan. Alte posibile probleme de sănătate includ o stare de letargie și irascibilitate, guta, migrenele, schimbări de dispoziție și apariția constipației. Mai mult, starea de cetoză (trecerea de la consumul caloriilor ingerate pentru a oferi energie corpului la arderea depozitelor de grăsime pentru a oferi acea energie organismului) se instalează foarte rapid și poate duce la probleme renale și hepatice. Simptome prezente în starea de cetoză includ respirație urât mirositoare, gust metalic în gură și intensificarea mirosului urinei.

Așadar dieta Dukan nu este recomandată oricui vrea să slăbească și trebuie să te consulți cu un medic înainte de a face această schimbare majoră în stilul tău de viață. Iar dacă ai probleme hepatice, renale, o greutate prea mare sau ești însărcinată nu este recomandat să începi această dietă.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *