Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
stil de viata
stil de viata

Diferența dintre stilurile de viață vegetarian, vegan și raw vegan

Tranzităm vremuri în care auzim vorbindu-se nu doar despre tendințe fashion, ci și despre tendințele în ceea ce privește dietele la care aderăm. Azi, dietele Atkins, Dukan sau South Beach, în mare vogă cu ceva timp în urmă, au fost înlocuite de vegetarianism și derivatele acestuia. Nimic rău în asta! Stilul de viață bazat pe consumul de plante se dovedește eficient și benefic organismului uman. Ba mai mult, cu atât „verde în farfurii” nici caloriile nu se mai adună, ceea ce înseamnă că nu trebuie să le mai numeri pentru a nu depăși limita care aduce un plus de kilograme. Sună mult prea bine pentru a nu te interesa care este diferența dintre stilurile de viată vegetarian, vegan și raw vegan!

Vegetarianism

Ce consumă vegetarienii? De regulă, orice aliment de origine vegetală, însă nu includ în dietă niciun sortiment de carne. Atenție! Nici măcar peștele, în cazul în care nu sunt pesco-vegetarieni. Asta nu înseamnă ca exclud din dietă definitiv, anumite produse de origine animală. Cei mai mulți vegetarieni nu au nicio problemă în a consuma ouă și lactate – lacto-ovo vegetarienii sau doar lactate – lacto-vegetarienii. În general, o dietă vegetariană include: multe fructe, nuci, semințe, legume și cereale integrale.

După cum poți observa, în cazul vegetarienilor nu se pune problema unei diete foarte restrictive. Planificate corect, dietele vegetariene satisfac nevoile nutriționale indiferent de vârsta celor care le adoptă. Având în vedere că fructele și legumele conțin fibre și multe vitamine, este simplu de înțeles că și starea sănătății se îmbunătățește. O dietă vegetariană echilibrată nu conține multe grăsimi, fapt ce reduce riscul de boli de inimă, diabet și obezitate.

Veganism

Având în vedere că veganii exclud din stilul de viață atât alimentația cu orice tip de carne (inclusiv peștele), toate produsele de origine animală (ouă, lapte, branză, miere), dar și utilizarea unor cosmetice obținute prin procesarea unor produse animaliere și hainele lucrate din piele sau blană, se poate spune că veganismul este un stil de viață. Există vegani care refuză să utilizeze chiar și produsele testate pe animale, să viziteze grădinile zoologice sau să meargă la circ.

O dietă vegană sănătoasă include: fructe, legume cu frunze verzi, produse din cereale integrale, nuci, semințe și leguminoase. Pare restrictivă, însă adepții săi, de regulă foști vegetarieni, nu o consideră astfel și se bucură de beneficiile sale pentru sănătate: reduce riscul de dezvoltare a bolilor de inimă, a cancerului de colon și a celui pulmonar, a osteoporozei, diabetului, bolilor de rinichi, hipertensiunii arteriale, obezității ș.a.m.d.

Atenție! Dacă te gândești să aderi la acest stil de viață, planifică-ți cu atenție alimentația zilnică, altfel, te vei priva de numeroși nutrienți necesari bunei funcționări a organismului.

Raw veganism

Dacă stilul de viață propus de veganism ți se pare restrictiv, raw veganismul ți se va părea și mai limitativ. Adepții unei astfel de diete consumă alimente vegetale neprelucrate și nepreparate termic. Dieta poate să includă: fructe și legume proaspete, semințe, nuci, cereale, și alge marine. Dieta este fundamentată de ideea potrivit căreia  enzimele trecute prin foc, se distrug sau se alterează.

Alimentele raw pot fi consumate și în alte forme, în afară de cea naturală în care se găsesc. Spre exemplu, semințele pot fi lăsate la încolțit sau se pot consuma înmuiate, fructele și legumele pot fi supuse unui proces de centrifugare, putând fi consumate sub formă de suc, supă, sos sau cremă, de asemenea, pot fi consumate fructe și legume deshidratate printr-un proces ce nu depășește 46 °C.

Categorii de diete raw:

  1. Vegetarienii raw – mare parte dintre alimentele consumate sunt crude. Includ în dietă ouă și lactate.
  2. Veganii raw – nu consumă deloc produse de origine animală. Mare parte a produselor pe care le consumă  nu se gătesc termic.
  3. Omnivorii raw – consuma atât produse de origine animală, cât și vegetală, dar neprocesate de cele mai multe ori.
  4. Carnivorii raw – pe lângă produsele vegetale, consumă doar carne crudă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *