Fiecare job are potențialele sale pericole. Atunci când lucrezi într-un domeniu care necesită forță fizică, însă, riscul devine mult mai ridicat. De aceea, în astfel de situații este recomandată folosirea unui echipament de protecție, care să ferească muncitorul de pericolele pe care le întâlnește. În cazul în care ai în gând să faci un proiect DIY sau lucrezi într-un domeniu în care ai nevoie de echipamente de protecție, iată câteva sfaturi despre cum să îl alegi.
Stabilește pericolele activității
Înainte să alegi echipamentul, este important să cunoști riscurile la care te expui. Astfel, în funcție de activitatea pe care urmează să o faci, te poți expune la riscuri biologice, chimice sau fizice. Spre exemplu, dacă lucrezi cu substanțe periculoase, o clipă de neatenție sau o scăpare îți pot cauza o arsură de piele sau iritații la ochi. Pentru astfel de cazuri este necesar să porți mănuși și halat dintr-un material care să îți ofere protecție, dar și o pereche de ochelari de protecție. Pe de altă parte, dacă lucrezi în construcții, vei avea nevoie de o cască și de bocanci întăriți, pentru a-ți feri capul și picioarele de eventuale bucăți de material în cădere.
Asigură-te că ai toate măsurile de siguranță în vedere
Deși piesele de îmbrăcăminte de protecție ajută în caz de pericol, acestea pot să nu fie suficiente sau pot îngreuna executarea sarcinilor. De aceea, este important să ai în vedere toate măsurile de siguranță necesare. Spre exemplu, în cazul în care vei manipula substanțe toxice, asigură-te că ai o mască pentru a putea respira fără probleme, însă, mai mult decât atât, asigură-te că încăperea are un sistem de ventilație bine pus la punct, care să diminueze riscurile de a inhala acele substanțe toxice.
Verifică cât timp trebuie să porți echipamentul
Logica dictează că va trebui să porți echipament de protecție în perioada în care faci anumite sarcini mai riscante, însă este puțin mai complicat. Spre exemplu, ai nevoie de echipament de protecție termică dacă lucrezi într-un depozit frigorific, fie că manipulezi marfa sau nu. Altfel, ai putea suferi de hipotermie și ai putea suferi probleme precum degerăturile.
Asigură-te că ai un echipament comod
Nu în ultimul rând, este necesar să te asiguri că echipamentul pe care îl alegi (sau care este necesar) este cât mai confortabil pentru perioada în care execuți acele taskuri. Asta pentru că un echipament de protecție neadecvat îți poate îngreuna munca și te poate expune la alte tipuri de pericole. Spre exemplu, o pereche de bocanci cu inserții din oțel pot deveni extrem de grei pentru tine, astfel că, dacă ceea ce faci nu necesită acest nivel de protecție, îți recomandăm să optezi pentru o pereche de bocanci cu inserții din aluminiu sau kevlar. Astfel vei avea parte de aceeași protecție, dar un grad sporit de confort.
În final, trebuie să ții cont de mediul de lucru pe care îl ai și trebuie să te asiguri că ai luat toate măsurile de protecție, nu doar echipamentul, în considerare. În plus, dacă tu sau angajații tăi trebuie să poarte echipament de protecție, este neapărat să te asiguri că aceștia pot depista eventualele probleme ale echipamentului, care ar putea cauza expunerea muncitorului la pericole.