Search
Generic filters
Exact matches only

Etape de dezvoltare ale bebelușilor

Copiii au propriul ritm de dezvoltare și nu trebuie comparați unul cu altul, însă există câteva etape de dezvoltare prin care trebuie să treacă fiecare bebeluș și care dacă nu se întâmplă la momentul potrivit pot ridica semnale de alarmă. Iată care sunt etapele de dezvoltare pe care micuțul tău ar trebui să treacă pentru o dezvoltare normală.

De la naștere până la 4 luni

În primele luni, copilul tău va începe să reacționeze la mediul înconjurător și să se familiarizeze cu acesta. Este important să fii acolo pentru el atunci când plânge și să îl asiguri că este în siguranță. Ține minte că nu poți răsfăța un bebeluș. În primele săptămâni va începe să îți recunoască vocea, fața și atingerea, pentru că simțurile îi sunt acum dezvoltate. De la 8 săptămâni înainte, copilul tău va putea face diferența între emoțiile pe care le simte și va începe să zâmbească. Astfel va face diferența între emoția de bucurie pe care o simte când te vede și tristețea pe care o simte când nu te vede. După 3 luni deja micuțul tău ar trebui să își poată susține singur capul și să scuture jucării.

Nu toți copii se dezvoltă în același ritm și nu înseamnă că dacă nu a făcut următorul pas în același timp cu bebelușul prietenei tale, nu se dezvoltă corect. Însă există câteva semnale de alarmă care pot semnala diferite probleme și dacă le observi, este bine să consulți doctorul. Astfel, dacă bebelușul tău nu răspunde la zgomote puternice, nu urmărește obiectele în mișcare cu ochii (după 3 luni), nu își ridică capul sau nu zâmbește la oameni (după 3 luni), fă-i un consult.

Între 4 și 7 luni

În această perioadă copilul va începe să integreze joaca în tot ce face și să interacționeze mai mult cu tine. Va deveni mai afectuos și totodată mai curios de tot ceea ce îl înconjoară. În această perioadă ar trebui ca bebelușul tău să înceapă să poarte „conversații” cu tine și să te imite. Cel mai probabil, poate deja să se rostogolească de pe spate pe burtă și invers și chiar să stea în fund. Tot în această perioadă, începe să își recunoască numele și să îți înțeleagă tonul vocii. Va fi încântat de reflexia lui în oglindă. Pe la 6 luni ar trebui să se distreze și de v-ați ascunselea și va înţelege că te întorci chiar dacă nu te vede de mâini sau pătură.

Și aici pot exista semnale de alarmă care să indice întârzieri sau probleme de dezvoltare. Dacă mușchii bebelușului sunt foarte încordați tot timpul, sau din potrivă dacă nu-i încordă pot exista probleme nervoase. Dacă până la 7 luni nu este deloc mobil sau nu răspunde la diferiți stimuli, este recomandat să îi faci un consult. Totodată dacă refuză să se implice emoțional și să interacționeze cu cei apropiați și nici nu imită sunetele pe care le aude, este necesar să îl duci la un consult pentru a te asigura că nu există probleme.

Până la 1 an

Un copil cu un ritm normal de dezvoltare ar trebui să fie capabil să stea în picioare când este susținut de părinți. Totodată, copilul ar trebui să fie mobil, cel puțin de-a bușilea. Curiozitatea este în floare, iar micuțul tău devine un adevărat explorator. De acum va oferi mai multă atenție cuvintelor tale și va începe chiar să le imite, poate chiar zicând primele cuvinte. Totodată, va învăța să îți comunice prin gesturi ceea ce vrea și ce nu.

Ca semnale de alarmă, pe lângă cele menționate la stagiul anterior, dacă nu imită niciun cuvânt, nu poate sta în picioare susținut, nu caută jucăriile și nu folosește gesturi (precum să arate cu degetul la ce vrea), este recomandat un control.

În altă ordine de idei, dacă ești îngrijorată că bebelușul tău nu se dezvoltă normal, întreabă medicul pediatru care se ocupă de copilul tău, însă ține minte că poate doar să se dezvolte în ritmul lui și nu neapărat să aibă probleme de dezvoltare.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *