evolutie închirieri de mașini
evolutie închirieri de mașini

Evoluția serviciilor de închirieri de mașini

Fie că ai planificat o excursie într-un alt oraș sau doar ai nevoie de o mașină pentru a te deplasa în scop personal sau de servici dintr-un loc într-altul, cea mai bună opțiune rămâne închirierea unei mașini. Și totuși, folosim de câțiva ani serviciile de închiriere, dar câți dintre voi știu de unde a pornit această idee și cum s-a transformat într-un segment la care, în ziua de azi, apelează din ce în ce mai multe persoane?

Începuturile istoriei închirierilor de mașini

Prima referință din istorie legată de încheierea unui autovehicul a fost găsită în ziarul „Minneapolis Journal” din 22 iulie 1904. Anunțul era făcut de un magazin de biciclete care anunța că oferă mașini spre închiriere. Prima companie destinată  exclusiv segmentului de rent-a-car, a fost compania de origine germană Sixt, iar la început avea trei mașini pe care le oferea spre închiriere. Compania există și astăzi și activează în peste 100 de țări de pe Glob. Numărul total de mașini ce pot fi închiriate se ridică la 220.000

Dezvoltarea serviciului de rent-a-car în Statele Unite

În SUA, prima companie care a început să ofere servicii de închirieri de mașini a fost Saunders Drive-It-Yourself System, înființată de Joe Saunders. La început, acesta oferea spre închiriere o singură mașină, un Ford, modelul T, ajungând ca după doar un an să dețină peste 18 astfel de autoturisme care puteau fi închiriate cu 10 cenți pe milă. Mai târziu compania și-a schimbat numele în Saunders System, extinzându-se în doar 9 ani în peste 56 de orașe din America.

Închirierea de mașini după cel de-al Doilea Război Mondial

Progresul tehnologic, și odată cu acesta interesul tot mai ridicat pentru călătorii, a creat o cerere ce a determinat apariția unui număr tot mai mare companii de închiriat mașini. Un alt factor în procesul de expansiune a fost dezvoltarea transportului aerian. O dată ce numărul pasagerilor a început să crească, aceștia au fost nevoiți să apeleze la serviciile de rent-a-car pentru a ajunge cât mai rapid și confortabil de la și până la aeroport sau în călătoriile lor de business.

Serviciile de închirieri auto din România

În România, piața de închirieri auto a început să crească simțitor în ultimii ani, călătoriile de afaceri și plimbările prin țară sunt în topul motivelor pentru care românii aleg să închirieze o mașină. O evoluție ascendentă a cunoscut și segmentul de închirieri auto din Cluj Napoca. Dezvoltarea economică și tehnologică a atras tot mai mulți investitori străini, iar dezvoltarea conexiunilor aeriene a determinat cererea tot mai mare pentru închirierea de mașini cu predare și preluare la de aeroport, dar și din alte locații cheie ale orașului.

Astfel, trăind într-o societate în care timpul este foarte prețios, rapiditatea cu care îți poți rezolva problemele de afaceri, obligațiile familiale sau ieșirile într-o anumită zonă, este cea care face diferența. Aceste aspecte au dus și la o dezvoltare continuă a acestor servicii, iar în momentul de față există nenumărate modele de mașini din care poți alege, accesibile oricărui buzunar.

Liliana

Liliana

Liliana este pasionată de lectură, călătorii și marketing. Îi place să fie la curent cu tot ce mișcă în mediul online și să descopere oameni, locuri și culturi noi. A absolvit turismul la Cluj, dar viața ei profesională a luat o nouă întorsătură în urma participării la prima ediție a Online Marketing Academy by Google Romania.