„E femeie, normal că a greşit”, vine concluzia şoferului din stânga mea, după ce o doamnă făcuse o greşeală destul de comună în trafic. „De aia femeile ar trebui să stea la cratiţă, că nu se pricep, dom`le!”, continuă şoferul pleiada misogină de apostrofări. Deşi frumos ar fi fost să îi atrag atenţia că şi bărbaţii fac greşeli la volan şi, mai mult, că cei mai buni bucătari din lume aparţin sexului masculin, m-am abţinut, dându-mi seama că o polemică în acest sens ar fi fost inutilă.
Totuşi, am reţinut subiectul, deoarece nu este rar întâlnit, aşa că mi-am făcut, conştientă, temele şi am pregătit o serie de statistici care să demonteze aceste preconcepţii, atât de dăunătoare pentru mediul social în care trăim:
Social Issues Research Centre a realizat studii în acest sens, conform cărora cele mai multe accidente grave sunt produse de către bărbaţi. Se pare că ei sunt responsabili de 80% dintre accidentele de maşină fatale! În acelaşi timp, femeile sunt implicate mai mult în accidente minore, fapt pentru care există o explicatie din partea psihologilor. Supuse constant unei presiuni sociale, femeile la volan, deşi mai atente şi mai responsabile decât bărbaţii în aceeaşi situaţie, cad victime stresului, apărând astfel de evenimente. Totuşi, ele sunt cele care respectă cel mai bine Codul Rutier.
Mai exact, dacă este să luăm un eşantion de 10.000 de şoferiţe, vedem că doar 9 dintre acestea au produs accidente grave, în timp ce, pentru un eşantion de 10.000 de şoferi, aflăm că 20 dintre ei sunt responsabili de greşeli majore la volan.
Să trecem şi la cea de-a doua remarcă a şoferului de la care am pornit ideea acestui articol, devenită, de-acum, clişeu: „Femeile se pricep cel mai bine la bucătărie” şi să vedem ce au de spus statisticile în această privinţă.
Într-un interviu recent, Andrei Tamaș, bucătar şef la Ambasada Franţei, a tras o concluzie foarte interesantă: bucătăria este o meserie foarte grea, la ale cărei cerinţe femeile nu rezistă uşor. Şi, într-adevăr, ea presupune stat foarte mult în picioare, activităţi monotone, atenţie sporită la detalii tehnice – caracteristici mai degrabă specifice bărbaţilor decât femeilor. Mulţi chefi au caracterizat acest tip de efort că fiind unul „titanic”, ce nu poate fi făcut de o femeie.
Mai mult, sfântul bucătarilor din întreagă lume este un… bărbat. Se spune că Laurenţiu al Romei a fost ucis în secolul al 3-lea, prin ardere, şi că, în momentul acela, ar fi spus „ Sunt prăjit pe această parte. Dacă mă vreţi bine făcut, întorceti-mă pe cealaltă”.
Revista Esquire a făcut o statistică în această privinţa, declarând că „bărbaţii sunt viitorul bucătăriei”. Conform acesteia, în întreaga lume, între anii 1965 şi 1993, s-a înregistrat o scădere considerabilă a femeilor care gătesc, locul acestora fiind luat de către bărbaţi, de atunci, numerele rămânând aproximativ aceleaşi.
Iată, aşadar, că preconcepţiile pe care le auzim, uneori, sunt combătute atunci când apelăm a fapte reale şi că ce spun oamenii, precum şoferul de la începutul articolului, nu sunt decât realităţi imaginare, rămăşiţe ale unor vremuri de mult apuse. De aceea, ele nu ar trebui luate în considerare şi fiecare ar trebui să facă ceea ce simte că îşi doreşte şi să nu se lase limitat de convingeri care nu mai sunt de actualitate.