Generic filters

Prima zi de școală a copilului tău

Sunt convinsă că nu știi unde a zburat timpul – micuțul tău ieri învăța să vorbească și azi îl pregătești pentru prima zi de școală. Primele zile de școală ale copilului tău îi pot lăsa o impresie de durată și îl pot influența pe acesta să se dedice sau nu educației. Ca să te asiguri că totul va merge bine, că nu va exista anxietate de separare (nici din partea ta, nici din partea copilului tău), că nu va plânge după tine odată lăsat în grija învățătoarei și că se va simți bine în prima zi la școală, m-am gândit să îți ofer câteva îndrumări în acest sens.

Familiarizează-l cu noul mediu

Dacă poți, vizitează școala înainte să înceapă și fă-i cunoştinţă cu învățătoarea. Arată-i cum trebuie să se comporte acolo, prezintă-i fiecare loc în care va avea activități și asigură-ți micuțul că e un loc în care ai încredere. Poți chiar să îi povestești lucruri amuzante despre când ai început tu școala. Astfel, dacă la vreun moment dat se va simți speriat de noua ambianță, își va aminti povestea amuzantă și asta îl va liniști. Când începe școala, asigură-te că îi arăți că ai încredere în persoana care urmează să îi fie învățătoare.

Ascultă-i nelămuririle și temerile

Este foarte important ca înainte să înceapă școala, micuțul tău să aibă oportunitatea să discute cu tine toate temerile și nelămuririle pe care le are în privința școlii. Răspunde-i la toate întrebările și reasigură-l că totul va fi bine. Pe de altă parte, folosește aceeași metodă pentru a-ți astâmpăra neliniștile, vorbind cu învățătoarea.

Comunică-i orarul înainte

Copilul tău trebuie să știe că de aici înainte orarul său se va schimba drastic, așa că spune-i cum va începe școala în fiecare zi la ora 8 și va termina la ora 12, că va merge la școală de luni până vineri și că va avea teme de făcut. Oferă-i timp să se obișnuiască cu ideea noului program.

În prima zi de școală

Odată ce școala începe, asigură-l că nu îl vei uita acolo, ca să nu înceapă să plângă, amintește-i că în câteva ore te vei întoarce după el și nu pleca fără să îți iei la revedere de la el. Dacă trebuie să îi distragi atenția și te furișezi, în timp își va pierde încrederea în tine. Încearcă să faci o ieșire rapidă și fermă din clasă. Dacă ești neliniștită de cum va reacționa, întreabă învățătoarea cum procedează când un copil plânge după părinți. Totodată, nu uita să începi să memorezi numele colegilor de clasă, pentru a-l asigura că e un loc familiar și sigur pentru el.

Formați-vă un ritual

Încearcă să formezi un ritual alături de copilul tău pe parcursul unei săptămâni, ca să îl facă să se obișnuiască cu noul stil de viață. De exemplu, puteți face un calendar săptămânal în care să desenați câte o față zâmbitoare sau tristă în fiecare zi. Dacă într-o săptămână adună 5 fețe zâmbitoare (semn că s-a comportat bine la școală, că nu a plâns, nu a reacționat urât și așa mai departe), în weekend urmează să faceți ceva special (un joc, să ieșiți la un film, la înghețată sau altceva de acest gen).

Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *