Competiţia acerbă din sectorul muncii ne determină să scoatem toţi aşii din mânecă atunci când mergem la interviu. O facultate terminată cu notă mare sau un CV bine scris sunt doar ingredientele de bază. Iată o serie de sfaturi pe care e bine să le iei în considerare atunci când eşti în concurenţă pentru acelaţi job cu o mulţime de alţi oameni bine pregătiţi.
Punctualitatea
Nu e suficient să o ai trecută în CV. Încearcă să ajungi la interviu cu câteva minute mai devreme ca să ai timp să-ţi tragi suflul de pe drum şi să intri relaxat. Nu e bine să ajungi nici prea devreme şi să deranjezi programările anterioare pe care firma respectivă le are. Plus că denotă că fie eşti un pic disperat după job-ul respectiv, fie ai cam prea mult timp liber.
Ţinuta
Cu toate că depinde de job-ul pentru care aplici, e bine să adopţi o ţinută office spre casual. E important să ai un accesoriu care să te ajute să ieşi în evidenţă fără să frapezi. Gândeşte-te că dacă vor fi 20 de candidaţi pentru acelaşi job şi toţi merg în costum negru şi cămaşă albă, tu ai şanse reale de a fi remarcat prin simplul fapt că adopţi o ţinută mai casual, dar de bun gust.
Hobby-urile
Cu toate că le treci chiar la final, e important ca ele să fie consistente cu tot ce ai scris în rest în CV. Cum poţi să dovedeşti că eşti o persoană sociabilă sau organizată? Menţionezi locurile în care ai făcut voluntariat, clubul de carte la care te-ai înscris sau sporturile extreme pe care le practici cu prietenii în weekend.
Recunoaşterea minusurilor
Una din cele mai frecvente greşeli în CV e tendinţa de a exagera nivelul cunoştinţelor, în special când vine vorba de limbile străine. Ţinând cont că o simplă conversaţie de 5 minute în limba respectivă îi dă angajatorului şansa să te evalueze, e mai bine să recunoşti că poate nu ai un nivel foarte ridicat, dar eşti dispus să te perfecţionezi.
Încrederea în forţele proprii
Trebuie să fii conştient că la un interviu tu eşti cel care îşi vinde timpul angajatorului. Aşa că trebuie să te evaluezi cât mai obiectiv şi să vezi cât valorează cunoştinţele tale, dar şi timpul petrecut la noul job. Nu te mulţumi cu condiţii mediocre dacă eşti conştient că ai muncit din greu pentru a ajunge la nivelul de cunoştinţe şi experienţă actual. Negociază şi arată-i angajatorului că poţi fi un element esenţial în cadrul companiei.