Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cum să faci un CV corect pentru a-ți crește șansele de angajare

Deși trimiterea unui CV ca răspuns la anunțurile de angajare de pe site-urile de profil trebuie să reprezinte doar 20% din efortul de căutare al unui nou loc de muncă, importanța unui Curriculum Vitae bine redactat este una majoră.

Fie că ești la început de carieră și îți cauți un prim job, fie că dorești să îl schimbi pe cel pe care îl ai deja, sunt câteva lucruri importante pe care trebuie să le ai în minte atunci când redactezi un CV.

Formatul

Cel mai folosit este modelul european, care poate fi descărcat după o simplă căutare pe Google. O altă opțiune poate fi un CV personalizat, în funcție de meseria și talentul tău. Există mai multe exemple de astfel de CV-uri ale oamenilor din design, publicitate, PR, inginerie etc, care îți pot servi ca inspirație. De asemenea, evită să folosești mai mult de 2 pagini (chiar și mai puțin), pentru că riști să plictisești HR-ul, dacă îl forțezi să citească povești interminabile.

Poza

Este imperativ ca CV-ul tău să conțină o poză recentă și profesionională, de preferat pe fundal alb. Sunt excluse pozele de la petreceri, din parcuri sau din centrul orașului sau cele cu punga de cumpărături în mână. Da, s-au mai văzut și astfel de poze pe CV-uri!

Câmpuri obligatorii

Dacă mai poți renunța la unele câmpuri din CV, altele sunt imperative. Printre acestea se numără: numele, adresa, numere de telefon, e-mail, experiența școlară, experiența profesională și abilitățile personale. Chiar dacă nu ai experiență profesională, trece în acea secțiune orice activitate extrașcolară, intership sau de voluntariat la care ai participat. Contează foarte mult.

Lucruri generale

Este foarte important să nu minți în CV, pentru că la interviu poți să te dai de gol. Informațiile profesionale și cele despre educație trebuie să înceapă cu cea mai recentă și să continue spre trecut. Nu merge însă mai departe de liceu, în ceea ce privește studiile.

Chiar dacă este vastă, experiența trebuie să fie prezentată succint, să nu depășești cele două pagini recomandate și să nu oferi detalii în exces. Nu folosi informații irelevante pentru jobul la care aplici. Este foarte important să îți adaptezi CV-ul pentru fiecare job. Nu aplica cu același CV la două joburi total diferite.

Orice activitate de voluntariat, training, workshop sau orice calificări merită trecute, mai ales dacă experiența profesională nu este una foarte mare. Dacă există recomandări din partea foștilor angajatori, este foarte indicat să le incluzi în CV. Redactează CV-ul cu diacritice și ai mare grijă la gramatică, pentru că astfel de greșeli pot face un angajator să renunțe la tine din start.

Nu în ultimul rând, nu uita că cel mai bun prieten al unui CV este scrisoarea de intenție. Aceasta oferă mai multe informații despre tine, dorințele și așteptările tale de la jobul respectiv și te poate ridica mult în ochii angajatorilor.

Vrei să îți îmbunătățești CV-ul? 

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *