Anemia pe baza carenței de fier este printre cele mai comune forme de anemie de pe planetă, iar dacă nu ești Popeye, probabil că nu vrei să mănânci spanac la fiecare masă, ca să îți poți lua porția de fier. Ei bine, spanacul e într-adevăr primul pe listă când vine vorba de conținutul de fier, însă nu singurul. Iată alte 10 alimente care au un conținut bogat în fier.
Semințe de dovleac
Sursa foto: Elena Elisseeva
Semințele de dovleac sunt o alternativă foarte sănătoasă pentru snack-urile dintre mese. Pe lângă asta, consumând un pumn de semințe de dovleac, vei aduce un aport de 10 mg de fier. Mănâncă-le singure, sau adaugă-le în fursecuri, brioșe sau salate.
Ficat de pui
Sursa foto: Sobol100
Ficatul de pui este unul dintre cele mai bune surse de fier pentru organismul nostru. 100 g de ficat de pui gătit la tigaie aduce un procent de 65% din doza zilnică recomandată de fier în organism. Acesta este urmat foarte îndeaproape și de ficatul de vită. Totuși, încearcă să nu consumi prea mult ficat, având în vedere că acesta are și un conținut mare de colesterol.
Fructe de mare
Sursa foto: Jonathan Ferguson
Moluștele precum scoicile, creveții și sepia sunt o sursă excelentă pentru fier. O singură scoică consumată îți aduce un aport de 5 mg de fier, iar dacă mănânci o întreagă farfurie din ele, întreci doza zilnică recomandată.
Tofu
Sursa foto: HandmadePictures
Motivul pentru care multă lume nu consumă tofu este gustul său sec, însă din fericire, acest aliment preia aroma celorlalte alimente cu care e gătit, astfel încât poți face să aibă un gust delicios. Pe lângă asta, e o sursă perfectă de a absorbi fier din alte minerale esențiale pentru organism.
Ciocolată amăruie (și cacao)
Sursa foto: Themalni
Probabil că știi deja că ciocolata amăruie (cu conținut mare de cacao) e sănătoasă pentru inima ta. Ei bine, de acum, gândește-te la ciocolată și ca o sursă bună de fier. O porție de ciocolată (aproximativ 100 g) îți va aduce un aport de 35 % de fier din doza zilnică recomandată.
Caise
Sursa foto: Rottovi
Profită de aroma deosebită a caiselor pentru a-ți lua un aport de fier, dar și de beta caroten. Le poți consuma proaspete, dar și în compoturi, gătite sau deshidratate. Apropo, atunci când acestea sunt deshidratate, ele pierd o mare parte din apă și zahăr, fără să-și piardă calitățile nutritive.
Măsline
Sursa foto: Vivilweb
La fel ca și broccoli, măslinele conțin o cantitate semnificativă de vitamina C care ajută la absorbția fierului conținut tot de acestea. Pune-le în salate, pe pizza sau consumă-le ca aperitiv si vei aduce un aport de cel puțin 20% din doza zilnică recomandată de fier.
Linte și fasole
Sursa foto: Eyewave
Fie că vorbim de năut, boabe de fasole, boabe de soia sau linte, aceste leguminoase sunt o bună sursă de fier și fibră insolubilă. Fibra insolubilă te ajută să te simți sătul pentru o perioadă mai mare de timp, suficient cât să se absoarbă fierul. Asigură-te doar că le asociezi cu alimente bogate în vitamina C, ca să ajute absorbția fierului.
Broccoli
Sursa foto: Tashka2000
Buchețelul de broccoli e deja o supervedetă pentru conținutul mic de calorii pe care îl are, dar el are mai multe „talente” ascunse. Conținutul de fier e unul dintre aceste „talente”, iar altul este conținutul de vitamina C, care ajută la absorbția fierului în organism.
Rucola
Sursa foto: HandmadePictures
Dacă ești fan al spanacului și al verdețurilor în general, poți consuma cât de multă rucola vrei, pentru că este bogată în fier, fără să aibă un aport caloric mare. Consumând această verdeață, vei putea să îmbunătățești semnificativ numărul de celule roșii din sânge.