10 alimente bogate în fier

Anemia pe baza carenței de fier este printre cele mai comune forme de anemie de pe planetă, iar dacă nu ești Popeye, probabil că nu vrei să mănânci spanac la fiecare masă, ca să îți poți lua porția de fier. Ei bine, spanacul e într-adevăr primul pe listă când vine vorba de conținutul de fier, însă nu singurul. Iată alte 10 alimente care au un conținut bogat în fier.

Semințe de dovleac

seminte-de-dovleac_9262332

Sursa foto: Elena Elisseeva

Semințele de dovleac sunt o alternativă foarte sănătoasă pentru snack-urile dintre mese. Pe lângă asta, consumând un pumn de semințe de dovleac, vei aduce un aport de 10 mg de fier. Mănâncă-le singure, sau adaugă-le în fursecuri, brioșe sau salate.

Ficat de pui

ficat-de-pui_36121255

Sursa foto: Sobol100

Ficatul de pui este unul dintre cele mai bune surse de fier pentru organismul nostru. 100 g de ficat de pui gătit la tigaie aduce un procent de 65% din doza zilnică recomandată de fier în organism. Acesta este urmat foarte îndeaproape și de ficatul de vită. Totuși, încearcă să nu consumi prea mult ficat, având în vedere că acesta are și un conținut mare de colesterol.

Fructe de mare

scoici_34941089

Sursa foto: Jonathan Ferguson

Moluștele precum scoicile, creveții și sepia sunt o sursă excelentă pentru fier. O singură scoică consumată îți aduce un aport de 5 mg de fier, iar dacă mănânci o întreagă farfurie din ele, întreci doza zilnică recomandată.

Tofu

branza-tofu_50802390

Sursa foto: HandmadePictures

Motivul pentru care multă lume nu consumă tofu este gustul său sec, însă din fericire, acest aliment preia aroma celorlalte alimente cu care e gătit, astfel încât poți face să aibă un gust delicios. Pe lângă asta, e o sursă perfectă de a absorbi fier din alte minerale esențiale pentru organism.

Ciocolată amăruie (și cacao)

ciocolata-neagra-cacao_36439547

Sursa foto: Themalni

Probabil că știi deja că ciocolata amăruie (cu conținut mare de cacao) e sănătoasă pentru inima ta. Ei bine, de acum, gândește-te la ciocolată și ca o sursă bună de fier. O porție de ciocolată (aproximativ 100 g) îți va aduce un aport de 35 % de fier din doza zilnică recomandată.

Caise

caise_60335820

Sursa foto: Rottovi

Profită de aroma deosebită a caiselor pentru a-ți lua un aport de fier, dar și de beta caroten. Le poți consuma proaspete, dar și în compoturi, gătite sau deshidratate. Apropo, atunci când acestea sunt deshidratate, ele pierd o mare parte din apă și zahăr, fără să-și piardă calitățile nutritive.

Măsline

masline_56898547

Sursa foto: Vivilweb

La fel ca și broccoli, măslinele conțin o cantitate semnificativă de vitamina C care ajută la absorbția fierului conținut tot de acestea. Pune-le în salate, pe pizza sau consumă-le ca aperitiv si vei aduce un aport de cel puțin 20% din doza zilnică recomandată de fier.

Linte și fasole

leguminoase_16892399

Sursa foto: Eyewave

Fie că vorbim de năut, boabe de fasole, boabe de soia sau linte, aceste leguminoase sunt o bună sursă de fier și fibră insolubilă. Fibra insolubilă te ajută să te simți sătul pentru o perioadă mai mare de timp, suficient cât să se absoarbă fierul. Asigură-te doar că le asociezi cu alimente bogate în vitamina C, ca să ajute absorbția fierului.

Broccoli

broccoli_35826862

Sursa foto: Tashka2000

Buchețelul de broccoli e deja o supervedetă pentru conținutul mic de calorii pe care îl are, dar el are mai multe „talente” ascunse. Conținutul de fier e unul dintre aceste „talente”, iar altul este conținutul de vitamina C, care ajută la absorbția fierului în organism.

Rucola

rucola_33018203

Sursa foto: HandmadePictures

Dacă ești fan al spanacului și al verdețurilor în general, poți consuma cât de multă rucola vrei, pentru că este bogată în fier, fără să aibă un aport caloric mare. Consumând această verdeață, vei putea să îmbunătățești semnificativ numărul de celule roșii din sânge.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.