Stilul de viață modern nu ne mai permite să avem mese regulate. Mâncăm haotic, nu mai respectăm aproape nici un program. Toată lumea este pe fugă și, pentru mulți, principala masă a zilei este seara, tocmai cel mai nepotrivit moment pentru o masă copioasă.
Masa de dimineață trebuie să fie cea mai consistentă, cu alimente cât mai variate și cât mai bogate în substanțe nutritive. Cina nu trebuie mâncată mai târziu de ora 18.00 și trebuie să fie ușoară. Aceste două reguli sunt foarte cunoscute, dar ceea ce se știe mai puțin este faptul că anumite alimente nu se mănâncă sub nicio formă seara. Iată ce spun nutriționiștii despre momentul optim din zi când trebuie să mâncăm următoarele zece alimente:
Bananele – este de preferat să fie mâncate la prânz. Astfel își fac datoria: îmbunătățesc sistemul imunitar și ajută la menținerea unui aspect tânăr și sănătos la pielii. În schimb, dacă sunt mâncate seara, pot să apară probleme de digestie din cauză că favorizează producerea de mucus în exces în stomac.
Merele – este recomandat să fie mâncate dimineața. Pectina ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge și scade colesterolul. Dacă sunt mâncate seara, pectina din mere favorizează acidul la stomac.
Orezul – dacă este mâncat la prânz ne dă energie pentru următoarele ore, fiind bogat în carbohidrați. O masă cu orez la cină este o metodă perfectă de îngrășare din cauza carbohidraților.
Roșiile – dacă sunt mâncate la micul dejun ajută la îmbunătățirea digestiei și a sistemului imunitar. În schimb, dacă mâncăm roșii seara, ne putem aștepta la balonare din cauza pectinei și a acidului oxalic.
Nucile – este de preferat să includem nucile la micul dejun pentru că reglează tensiunea arterială și ajută la menținerea sănătății inimii. Nucile la cină sunt adevărate bombe calorice, deci contribuie la îngrășare.
Ciocolata neagră – mâncată dimineața este un ajutor pentru organism datorită antioxidanților care reduc riscul de boli cardiovasculare și îmbătrânirea prematură. Seara, în schimb, este total nerecomandată din cauza grăsimilor pe care le conține.
Iaurtul – este exact invers în cazul său: dacă este consumat seara ajută la digestie, dar dacă este mâncat dimineața favorizează acidul la stomac.
Carnea – este de preferat să se mănânce carne la micul dejun, fiind o bună sursă de fier. Dacă mâncăm la cină carne este foarte probabil să nu ne simțim foarte bine. Carnea are nevoie de 4-6 ore pentru a fi digerată.
Portocalele – dacă sunt consumate ca gustare, între mese, sunt foarte recomandate. Dacă sunt mâncate dimineața, vom avea acid la stomac. În timp, pot cauza gastrită dacă sunt consumate la micul dejun.
Cartofii – sunt potriviți pentru micul dejun, fiind bogați în minerale și proteine. O cină pe bază de cartofi este nerecomandată din cauză că au calorii multe în comparație cu alte legume.