Batoanele pe care ți le propun azi sunt perfecte pentru a-ți aduna forțele în orele târzii ale dimineții sau chiar să le savurezi la micul dejun alături de o cafea delicioasă. Cu toate acestea, rețeta este una care necesită un timp mai mare de preparare, de aproximativ 60 de minute. Din acest motiv, îți sugerez să o prepari seara sau în weekend, pentru a diminua timpul pe care îl pierzi dimineața în prepararea micului dejun.
Ingrediente:
225 g de unt sărat, la temperatura camerei
175 g de zahăr
1/4 linguriță extract de migdale
200 g de făină, plus 1 lingură extra
100 g de orez măcinat
75 ml de smântână
50 g fulgi de migdale prăjite
25 g de migdale întregi decojite
25 g miez de nucă, mărunțit
25 g de nuci pecan
25 g alune de pădure decojite, tăiate în jumătăți
50 g de cireșe glasate, feliate
25 g de cireșe uscate
50 g de ciocolată neagră, topită
Mod de preparare:
Vei începe prin a tapeta tava cu hârtie de copt, ca să fie pregătită pentru când ai nevoie de ea.
Pentru a face blatul, pune untul și zahărul (păstrează 25 g de unt și 75 g zahăr pentru mai târziu) într-un bol (sau în robotul de bucătărie) și mixează-le până obții un amestec cremos. Adaugă, apoi, extractul de migdale, făina și orezul măcinat, și încorporează totul până când se formează un aluat omogen. Toarnă-l în tavă și întinde-l astfel încât să acopere toată suprafața acesteia. Asigură-te că e plat în tavă și că nu s-au format bule de aer sub aluat. Lasă tava cu aluatul la frigider, pentru cel puțin 30 de minute, acoperit cu folie alimentară. Cu aproximativ 10-15 minute înainte să scoți blatul de la frigider, pornește-ți cuptorul și lasă-l să se încingă. Dacă ai un termometru pentru cuptor, acesta trebuie să indice 180°C. Îndepărtează folia, înțeapă blatul de câteva ori cu o furculiță. Astfel, te vei asigura că nu se vor forma bule de aer în aluat. În cele din urmă, coace-l timp de 25 de minute.
Până când blatul se coace, pune într-o crăticioară untul și zahărul rămase, alături de o lingură de făină. Ține cratița pe foc mic, amestecând din când în când, până când untul se topește, iar zahărul se dizolvă. Încorporează smântâna, apoi nucile și toate cireșele.
Imediat ce ai scos blatul din cuptor, așază amestecul fierbinte cu nuci peste el și uniformizează-l cu dosul unei linguri. Dă prăjitura înapoi la cuptor și coace-o încă 10-20 de minute, până când devine aurie la suprafață. Totuși, aruncă-i o privire în cuptor, o dată la vreo 5 minute, ca să te asiguri că nu se va arde. După ce aceasta s-a răcit, ai două opțiuni: poți să o stropești cu ciocolată topită și să lași totul să se întărească, apoi să le tai sub formă de batoane sau biscuiți ori poți să o tai prima dată în forma dorită și apoi să scufunzi fiecare bucată în ciocolata topită, apoi să le lași să se întărească.