Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă. Acest lucru se datorează desigur multiplelor sale efecte benefice asupra sănătății noastre. Deși mulți dintre noi suntem deja obișnuiți să consumăm cafea dimineața (am putea spune chiar dependenți), poate că nu ar fi o idee rea să renunțăm la această băutură, măcar din când în când, pentru ceai.
Spre exemplu, ceaiul pe care îl servesc britanicii la micul dejun este pur și simplu ceai negru, fără niciun fel de ierburi sau alte ingrediente. Este făcut din frunzele plantei denumite științific Camellia Sinensis, care își poate păstra aroma timp de mai mulți ani și are beneficii enorme pentru sănătate datorită nutrienților pe care îi conține. Iată la ce ajută această băutură:
Sănătatea arterială
Un studiu condus de către un cercetător de la Boston University School of Medicine, pe numele său Joseph Vita, a experimentat efectele ceaiului negru pe 70 de oameni cu probleme arteriale. Studiul a durat 4 săptămâni, timp în care subiecții au consumat exclusiv ceai negru, iar la sfârșitul acestei perioade s-a constatat că funcționarea vaselor de sânge s-a îmbunătățit cu aproximativ 50%, datorită antioxidanților pe care îi conține această băutură.
Prevenirea cancerului
Cercetătorii de la Rutgers University au descoperit în compoziția ceaiului negru un compus cunoscut drept TF-2, care acționează împotriva celulelor canceroase provocându-le autodistrugerea, fără să afecteze și celulele normale. În plus, acest compus luptă și împotriva așa numitului Cox 2, o genă care este adeseori asociată cu dezvoltarea cancerului de colon. În urma experimentelor întreprinse de cercetători, aceștia au ajuns la concluzia că ceaiul negru ajută activ la prevenirea cancerului.
Previne apariția pietrelor la rinichi
Studiile arată că pentru fiecare ceașcă de ceai consumată, riscul dezvoltării pietrelor la rinichi scade cu 8%. Rezultatele au apărut după conducerea unui studiu de o durată de 4 ani asupra aproximativ 80.000 de femei, într-un spital din Boston, SUA. De regulă, doctorii recomandă, pentru prevenirea și îndepărtarea pietrelor la rinichi, consumul unei cantități mari de fluide. Tot ei însă spun că anumite fluide pot avea efecte mai bune sau mai rele asupra acestei afecțiuni. De exemplu, sucul de fructe crește șansele de apariție a pietrelor la rinichi, în timp ce ceaiul negru le scade.
Câți dintre voi ați renunța la cafea în favoarea ceaiului negru?