logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Beneficiile dovleacului

Unul dintre semnele sosirii toamnei este apariția în piețe a dovleacului. Această legumă cărnoasă și delicioasă, cunoscută la noi și sub numele de bostan, este îndrăgită de aproape toată lumea și este vedeta mai multor preparate de sezon. Dacă este atât de iubit, cred că este timpul să vedem care sunt beneficiile acestuia pentru organism, ca să ne bucurăm de această legumă conștienți de ce anume face pentru corpul nostru.

De ce dovleacul e portocaliu?

Principalul responsabil pentru culoarea portocalie a bostanului este beta carotenul, care este este convertit în corp în vitamina A. Această vitamină ajută la îmbunătățirea vederii, în special a vederii în lumină slabă. Consumul legumelor și fructelor bogate în beta caroten are efecte antioxidante și poate reduce riscul îmbătrânirii premature și al bolilor cardiovasculare. De asemenea, oferă protecție împotriva atacurilor astmatice. O cană de piure de dovleac gătit îți aduce un plus de peste 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A, așa că profită de el cât timp e în sezon.

Alți nutrienți

Dovleacul este bogat în fibră, potasiu și vitamina C, nutrienți care promovează sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Fiind bogat în fibră, ajută la scăzutul în greutate, datorită faptului că stomacul tău are nevoie de mai mult timp pentru a-l descompune și digera, oferindu-ți senzația de sațietate pe o perioadă mai lungă de timp.

Poți consuma întregul dovleac

La dovleac nimic nu se pierde! Poți consuma atât pulpa acestuia, cât și frunzele, florile și semințele. Mai mult, semințele de bostan sunt bogate în fito chimicale numite fitosteroli care, potrivit unor studii recente, ajută la scăderea colesterolului LDL (colesterolul rău). Totodată, semințele conțin zinc și amino acizi precum tryptophan-ul care stimulează producerea de serotonină, unul dintre hormonii responsabili pentru starea noastră emoțională. La bărbați, consumul de ulei din semințe de bostan are efecte în prevenirea apariției cancerului de prostată.

Sugestii de consum

Pulpa dovleacului poate fi consumată în diverse feluri. Aceasta poate fi coaptă în cuptor și consumată de una singură, sau poate fi adăugată în diverse preparate precum plăcinta de dovleac, supa cremă de dovleac, diverse dulciuri sau paste și așa mai departe. Florile de bostan se pot consuma pane sau umplute cu diverse combinații de alimente. Semințele pot fi prăjite și consumate ca gustare sau pot fi adăugate în salate și diverse preparate pentru un plus de savoare.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *