Beneficiile sparanghelului

Sparanghelul este o plantă interesantă, care din păcate nu se găsește atât de ușor în România, sau are un preț ceva mai ridicat în locurile unde se găsește. Cu toate astea, îți recomand ca măcar o dată să încerci o mâncare cu sparanghel. Pe lângă gustul și textura inedită pe care o are, sparanghelul are și câteva beneficii pentru organismul tău. Iată care sunt acestea.

Bogat în fibră și vitamine

Sparanghelul, la fel ca și fructul de avocado, varza kale sau varza de Bruxelles, are un conținut mare de fibră. În plus, acesta conține cantități importante de acid folic și vitaminele A, C, E și K. Tot în sparanghel găsim o mulțime de minerale precum cupru, seleniu, mangan, fosfor și potasiu.

Efect antioxidant și antiinflamator

Conținutul bogat de vitamine și antioxidanți face din sparanghel un ingredient ideal în lupta împotriva radicalilor liberi din corp. Printre cei mai puternici antioxidanți pe care îi conține, se numără Vitamina C, beta carotenul, zincul, seleniul și manganul, dar și vitamina E. Rolul antioxidanților este de a elimina radicalii liberi din organism și a proteja organismul de formarea celulelor canceroase. În plus, sparanghelul are și proprietăți antiinflamatorii care sunt extrem de benefice pentru bolnavii care suferă de afecțiuni cardiace, tensiune arterială sau diabet de tipul 2.

Efect diuretic și conținut scăzut în calorii

O altă proprietate benefică pentru organism a sparanghelului este efectul său diuretic. Acesta ajută la eliminarea fluidul în exces din țesuturi și, alături de acestea, excesul de săruri din organism. Mai mult decât atât, sparanghelul este sărac în calorii, dar bogat în fibră, deci va reuși să ofere organismului sațietate fără să aducă un aport prea mare de calorii, ajutând astfel la scăderea în greutate. În plus, datorită conținutului mare al unei substanțe numite inulină (nu trebuie confundată cu insulina), promovează o mai bună digestie și o absorbție mai mare a nutrienților. Asta pentru că inulina trece prin sistem nedigerată, până când ajunge în intestinul gros, unde ajută la absorbția maximă a nutrienților și previne apariția cancerului de colon.

Alte beneficii

În afara beneficiilor menționate mai sus, sparanghelul oferă și alte motive de a fi consumat. Printre acestea se numără proprietățile anti aging, cele de minimizare a riscului de malformații prenatale sau îmbunătățirea vederii. Nu în ultimul rând, sparanghelul este considerat un afrodiziac.

Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.