logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Beneficiile verzei

Varza e un aliment des întâlnit în gastronomia românească. O folosim la salate, pentru sarmale sau alte preparate. De fapt, e un aliment atât de comun, încât nimeni nu stă să se gândească câte beneficii are consumul de varză pentru organism. Am făcut o incursiune în lumea nutrienților și-am aflat care sunt cele mai bune proprietăți ale verzei. Înainte să îți împărtășesc beneficiile acesteia însă, trebuie să îți spun că există mai multe specii de varză (cele mai importante și consumate sunt varza albă, roșie sau creață).

Varza este mai benefică atunci când este crudă

Varza este benefică pentru stomac, aceasta ajutând în tratarea ulcerului stomacal. Asta pentru că în varză există substanțe naturale anti ulcer. Studiile care atestă această proprietate miraculoasă a verzei există încă din 1950.

Are un aport semnificativ de vitamina C, chiar mai mult decât portocalele care sunt cunoscute ca prima sursă de vitamina C. Ajută astfel la tratarea unei deficiențe de vitamina C. Totodată, varza, în special cea creață, are un conținut important de sinigrină, o substanță care poate fi transformată în medicament și care are efecte în prevenirea cancerului de vezică, colon sau prostată. De altfel, varza este bogată în antioxidanţi care ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism.

Nu în ultimul rând varza este benefică celor care vor să scadă în greutate, având doar 24 calorii în 100g. Există chiar o dietă cu supă de varză pentru a slăbi, folosită de foarte multă lume de pe întreg globul, însă acea dietă nu este recomandată de nutriționiști, întrucât nu oferă toți nutrienții necesari unei alimentații echilibrate și poate avea consecințe.

Varza în mâncare

Sfatul meu este să consumi cel puțin o dată pe săptămână varză, fie sub forma unei salate, fie adăugată la mâncărurile tale de zi cu zi.

Varza face parte din categoria legumelor care nu își pierd toate proprietățile nutritive atunci când este gătită, dacă este gătită corect. Când aceasta este gătită cu aburi, ajută în scăderea nivelului de colesterol rău din organism.

Un studiu recent a arătat că varza semi gătită are aceleași proprietăți ca varza crudă și ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer, însă varza gătită complet nu a demonstrat aceleași proprietăți.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *