Fructele și legumele de toamnă au parcă o savoare specială. Nu știu dacă e trecerea de la gustul răcoritor al fructelor de vară la cel puternic aromat al celor de toamnă sau e doar starea de spirit pe care o transmit fiecare în parte, însă schimbarea e evidentă. Totodată, lumea începe să se bucure de savoarea dovleacului, iar eu ți-am pregătit o rețetă delicioasă de brioșe cu dovleac ca să te poți bucura cum se cuvine de toamnă.
Ingrediente:
250 g făină
3 lingurițe praf de copt (aproximativ 13 g)
O jumătate de linguriță sare
50 g zahăr
42 g biscuiți graham (sau digestivi) zdrobiți
1 linguriță scorțișoară
Un sfert de linguriță ghimbir
Un vârf linguriță ienibahar
Un vârf linguriță cuișoare
235 ml lapte bătut
110 g piure de dovleac
80 ml ulei
1 ou bătut
1 linguriță extract de vanilie
Pentru topping:
15 g unt topit
2 linguri de zahăr brun
20 g biscuiți graham zdrobiți
O jumătate linguriță scorțișoară
Mod de preparare:
Înainte să te apuci de treabă pornește cuptorul ca să se preîncălzească și pregătește tava de brioșe (pune hârtiuțele de brioșe în ea).
Într-un vas mediu, amestecă ingredientele uscate: făina, zahărul, praful de copt, sarea, scorțișoara, cuișoarele, ienibaharul, ghimbirul și biscuiții zdrobiți. Într-un alt vas combină piureul de dovleac cu oul, uleiul, vanilia și laptele bătut. Apoi toarnă ingredientele lichide peste cele uscate și amestecă-le până se omogenizează. Umple două treimi din fiecare hârtiuță de brioșe cu aluatul astfel rezultat.
Separat, amestecă toate ingredientele pentru topping, iar apoi presară din ele peste fiecare brioșă. Dă tava la cuptor pentru vreo 20 de minute sau până când brioșele trec testul cu scobitoarea (o scobitoare inserată în centrul unei brioșe trebuie să iasă curată). Pune-le la răcit și în dimineața următoare te poți bucura de ele la micul dejun sau ca gustare între mese.