Grișul este un aliment pe care îl ai cu siguranță în cămară. Asta îl face perfect pentru momentele în care poftești ceva dulce. Rețeta pe care urmează să ți-o propun este perfectă pentru a fi consumată la micul dejun, chiar dacă tu o prepari într-o după-amiază sau în weekend. Această budincă nu este dificil de preparat, iar rezultatul este unul delicios și sățios. Totuși, rezervă-ți în jur de 40 de minute pentru prepararea acesteia.
Ingrediente:
500 ml lapte
100 g griş
4 ouă – gălbenușurile separate de albușuri
50 g zahăr
4 linguri lapte condensat îndulcit
1 baton scorțișoară
1 lingură extract de vanilie
1/4 linguriță coaja rasă de portocală
dulceață de vișine (aceasta poate fi înlocuită cu dulceața ta preferată)
Mod de preparare:
Începe prin a fierbe laptele împreună cu grişul, zahărul, batonul de scorțișoară și laptele condensat, până când compoziția începe să se îngroașe. Ai grijă ca în tot acest timp să amesteci continuu. Apoi, adăugă extractul de vanilie. După ce ai făcut asta, poți opri focul. Lasă amestecul deoparte să se răcească. Între timp, bate albușurile până când acestea devin o spumă tare.
Când grișul s-a răcit, adăugă gălbenușurile și amestecă totul până la omogenizare, după care începe să încorporezi și albușurile în compoziție.
În final, toarnă totul într-o tavă cu pereți înalți, unsă cu unt, și dă-o la cuptorul pe care l-ai încălzit în prealabil. Permite-i să se coacă aproximativ 25 de minute. Când budinca e gata, scoate tava din cuptor și așeaz-o într-un loc sigur. Las-o acolo în jur de 10 minute pentru ca aceasta să înceapă să se răcească și să își fixeze forma. După ce s-au scurs cele 10 minute, poți să o consumi sau să o depozitezi în cutiuțe de plastic, care să o mențină proaspătă până la micul dejun. Dacă alegi să o depozitezi, ai griijă ca prăjitura să se răcească complet înainte.
Poți servi această prăjitură atât caldă, cât și rece, în funcție de cum preferi. Iar dacă vrei să o savurezi la micul dejun, poți oricând să o încălzești pentru 2-3 minute, în cuptorul cu microunde sau chiar în cuptorul de la aragaz. Această budincă de griș merge de minune alături de o ceașcă de cafea.
Ai încerca această rețetă?