În ultimii ani, să ai o dietă sănătoasă a început să fie în trend – un lucru minunat pentru organismul nostru! Cu toate acestea, unii profită de interesul oamenilor de a deveni mai sănătoși, încercând să îi convingă că anumite ingrediente sunt mai sănătoase decât altele. Deși în unele cazuri, această observație este adevărată și evidentă (cum ar fi o comparație între cartofii prăjiți în ulei și cartofii făcuți la cuptor), în altele, poți deveni confuz extrem de ușor. Spre exemplu, în cazul sării de masă și sării roz de Himalaya, știi care sunt diferențele? Dacă nu, continuă să citești acest articol, pentru a le descoperi!
Sarea de masă
Sarea normală, pe care o folosim cu toții în fiecare mâncare este formată din Sodiu (Na) și Clor (Cl). Ea este cel mai des obținută din mine de sare (saline) sau prin evaporarea apelor sărate (precum apa de mare). Aceasta este benefică organismului și este necesară pentru buna funcționare a corpului. Totodată, ea poate să dea gust mâncărurilor insipide și ajută la conservarea alimentelor (datorită faptului că majoritatea bacteriilor nu pot trăi într-un mediu cu salinitate mare). Pe de altă parte, consumată în cantități ridicate, sarea poate deveni nocivă pentru sănătate, datorită faptului că aceasta poate ridica tensiunea arterială și, totodată, favorizează reținerea de apă în organism.
Sarea roz de Himalaya
Sarea roz este considerată drept una dintre cele mai pure săruri din lume și se găsește, așa cum îi spune și numele, în munții Himalaya, în regiunea Punjab a Pakistanului. Din punct de vedere chimic, sarea roz de Himalaya este aproape identică sării de masă, însă, aceasta este considerată pură, pentru că munții au protejat-o de poluarea din zilele noastre. Astfel, dacă sarea de masă este rafinată pentru a scoate impuritățile (și cu ele unele minerale esențiale organismului), sarea roz le păstrează într-o proporție mai mare. De fapt, culoarea roz a acesteia este dată chiar de depozitul de minerale.
Diferă la gust?
Principala întrebare pusă de cei care nu au gustat încă sarea roz este dacă aceasta diferă la gust față de cea tradițională. Răspunsul este în mare parte nu. Mai exact, deși e posibil ca mineralele pe care le conține să dea un gust mai nuanțat, acesta ar trebui să fie în mare măsură similar cu gustul tradițional de sare.
Așadar, cele două tipuri de sare diferă din punct de vedere al procesării, nu atât de mult din punct de vedere al gustului. Din acest motiv, sarea roz de Himalaya este mai sănătoasă pentru organism, aceasta păstrând electroliții necesari organismului (sodiu, potasiu, clor, fosfor, magneziu și calciu).