Chifle cu ceai Earl Grey

Răsfățați-vă de la primele ore ale dimineții cu o porție de chifle pufoase. Această rețetă de chifle, alături de o ceașcă de ceai, este alegerea ideală pentru un mic dejun gustos. Partea bună e că acestea se pregătesc foarte ușor și pot fi consumate pe parcursul mai multor zile.

Ingrediente

  • 200g de fructe uscate, bucățile mari tocate (stafide, curmale, caise)
  • coaja rasă de la ½ portocală
  • 200ml de ceai Earl Grey, fierbinte
  • 250ml de lapte integral
  • 75g de unt, plus extra pentru servit
  • 500g de făină, plus extra pentru presărat
  • 1½ linguriță de condimente pentru prăjituri
  • 7g de drojdie uscată (1 pliculeț)
  • 1 ou mare, bătut
  • gem de caise, pentru glazură

Mod de preparare

1. Pune fructele și coaja de portocală într-un castron, apoi toarnă peste ele ceaiul fierbinte. Lasă-le la înmuiat peste noapte.

2. Încălzește laptele într-o crăticioară, fără să-l lași să fiarbă. Ia-l de pe foc și adaugă untul, amestecând bine pentru ca acesta să se topească. Lasă laptele să se răcească cât să fie suportabil pentru mână. Separat, amestecă făina, condimentele pentru prăjituri, zahărul, drojdia și ½ linguriță de sare. Toarnă peste ele laptele călduț, oul și 1 lingură de ceai de la fructele înmuiate. Amestecă totul cu o lingură de lemn, apoi așează aluatul pe o suprafață presărată cu făină și frământă-l timp de 5 minute, până când devine elastic și neted. Adaugă puțină făină dacă ți se lipește de mână. Acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l să crească într-un loc cald, timp de 2 ore, până când își dublează volumul.

3. Presară făină în 2 tăvi. Frământă puțin aluatul pentru a scoate aerul din el, apoi încorporează fructele înmuiate (scurge-le mai întâi). Mai adaugă puțină făină dacă aluatul devine lipicios. Împarte aluatul în 6 bucăți și modelează chiflele. Așază-le în tăvile pregătite și presează-le cu mâna pudrată cu făină. Acoperă-le cu folie alimentară și lasă-le la crescut până când își dublează volumul.

4. Încinge cuptorul la 200ºC. Îndepărtează folia alimentară de pe chifle și dă-le la cuptor timp de 25 de minute, schimbând tăvile între ele la jumătatea intervalului. Unge fiecare chiflă cu gem de caise și mai dă-le la cuptor timp de 1-2 minute.

Poftă bună!

Comentarii

Please enter your name here
Please enter your comment!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Aflați cum sunt procesate comentariile dumneavoastră.