Despre efectele nocive ale zahărului alb ați auzit probabil vorbindu-se tot mai des în ultimii ani. Cum abordarea unui stil de viață sănătos a devenit un adevărat trend la români, oamenii care și-au schimbat regimul alimentar încearcă pe cât posibil să elimine din dieta lor zilnică produsele pe care le consideră că le fac rău. Printre acestea se numără și zahărul alb.
Specialiștii în nutriție spun că alimentele procesate și rafinate nu sunt hrănitoare pentru organism, ba din contră, sunt dăunătoare din cauză că în urma procesării lor se pierd toate elementele nutritive.
Zahărul alb, mai nociv decât alcoolul
Zahărul alb este obținut prin rafinare, deci îl putem plasa pe „lista neagră” a produselor care trebuie eliminate din alimentație dacă ne dorim să adoptăm acel stil de viață sănătos despre care vorbesc tot mai mulți.
Există nutriționiști care consideră că zahărul alb, procesat, este mai nociv decât alcoolul. Aceștia sugerează chiar guvernelor tuturor țărilor unde acesta este comercializat că ar trebui să îl scumpească atât de mult încât să devină tot mai greu accesibil, dar și că ar trebui să demareze campanii prin care să convingă populația să renunțe la consumul lui.
Zahărul pierde nutrienți prin rafinare
Este cunoscut faptul că zahărul alb se obține din trestie sau din sfecla de zahăr. Ambele conțin câte 20-30 de elemente (vitamine, minerale etc). Ernst Gunter, specialist în regimul alimentar raw vegan, subliniază că după rafinare, zahărul nu mai are decât un singur element: carbonul, iar cele 20-30 de elemente pe care le conțin trestia și sfecla de zahăr au fost distruse.
Din moment ce zahărul nu are niciun element nutritiv pentru organism, se înțelege clar că zahărul rafinat nu poate să ne facă bine. Practic, organismul care este „bombardat” cu zahăr este nevoit să „fure” din altă parte elementele nutritive și astfel este dată peste cap funcționarea organismului nostru. Cu alte cuvinte, acesta își consumă rezervele de vitamine, minerale și alte elemente benefice lui pentru a face față atunci când primește zahăr.
Ce ce întâmplă cu organismul când consumăm zahăr?
Nutriționiștii explică ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm zahăr. Acesta trece foarte repede în sânge, ceea ce generează o cantitate mare de energie pentru o perioadă scurtă de timp și astfel dispare oboseala.
Zahărul este metabolizat, dar din cauză că nu are nimic nutritiv, organismul își consumă din rezerve și imediat apare oboseala, somnolența, moleșeala. Ca să facem față, mâncăm ceva dulce, ceea ce face ca organismul să o ia iar de la capăt și să își consume din rezerve. Aceste „bombe” cu zahăr afectează pancreasul care este forțat să „lucreze” mult prea intens, la fel și ficatul. Cu timpul, toate organele vor fi afectate și se vor instala boli despre care vorbesc toți medicii: diabet, infarct miocardic, carii dentare, osteoporoză, cancer de colon, anemie, artroză, nevroze, scăderea memoriei, a voinței, astenie, sinuzită, alergii.