logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Despre pofte și cum să ronțăi sănătos

Ronțăitul este un obicei întâlnit la majoritatea oamenilor, fie din plictiseală, fie din nevoia de a amâna senzația de foame. Însă în loc să te întinzi spre ciocolată sau chipsuri nesănătoase, îți propun să descoperi cauza poftelor și să încerci câteva alternative care ar trebui să îți potolească pofta de ronțăit, fără să îți afecteze starea de bine a organismului. Pe de altă parte, dacă simți prea des nevoia de gustări între mese, înseamnă că nu îți oferi nutriția de care ai nevoie în dieta alimentară și că aportul de nutrienți este prea mic pentru nevoile tale.

Pofta de dulce

Una dintre cele mai nocive pofte ale noastre, pofta de dulce e ca o voce pe umărul stâng care îți spune să mănânci ciocolată, tort, înghețată și multă frișcă, pentru ca tu să te simți vinovat(ă) mai apoi. De fapt, pofta de dulce poate să indice o deficiență de magneziu sau o glicemie scăzută. În ambele cazuri, este important să corectezi deficiența și să îți satisfaci pofta și în același timp să rămâi cu un organism sănătos. Dacă chiar vrei bucata aceea de ciocolată, asigură-te că e ciocolată amăruie, cu un procent cât mai mare de cacao. Aceea este ciocolata care este bună pentru organism, fiind plină de antioxidanți și nutrienți. Ciocolata neagră ajută și la menținerea sistemului circulatoriu. Alege câteva nuci și alune sau alimente bogate în magneziu pentru a compensa lipsa nutrientului din organism, iar dacă crezi că nu e cazul unei deficiențe, satisface-ţi pofta cu fructe sau un smoothie delicios și sănătos.

Pofta de sărat

Pofta de a ronțăi alimente sărate precum popcorn-ul sau chipsurile, atunci când nu sunt consumate pentru că nu ai mâncat suficient în masa principală, e cauzată de cele mai multe ori de stres. În loc să iei bolul cu covrigei sau chipsurile în mână, încearcă să meditezi puțin, și să elimini stresul din corpul tău. Dacă meditatul nu îți potolește pofta, întinde-te spre alimente bogate în potasiu și vitamina C. Poți opta pentru avocado, sau alimente bogate în minerale. O poftă acută de sare poate indica și deshidratarea, așa că înainte să mănânci punga aia de popcorn, bea un pahar de apă și vezi dacă nu trece pofta.

Pofta de crănțănit

Spre deosebire de pofta de dulce sau sărat, pofta de a ronțăi alimente crocante nu indică nicio deficiență. Ea indică însă, o stare de iritare și stres, care poate fi temporar eliminată prin sunetul făcut de mâncarea crocantă. Problema este că dacă încetezi să mesteci acele alimente, sentimentul de iritare revine, iar tu te trezești că ai terminat întreaga pungă de chipsuri. Pregătește-ți un arsenal de legume și fructe crocante (morcov, măr, tulpină de țelină etc.) și dacă încă simți nevoia să ronțăi crocant, înseamnă că trebuie să îți eliberezi frustrarea. Fă puțin sport (lovește un sac de box, de exemplu) și corpul tău va elibera endorfine care să te facă să te simți mai bine.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *