Ziua națională a Indiei este sărbătorită pe 15 august și pentru că mâncarea indiană are un gust aparte, cred că e un moment oportun să încercăm un preparat din rețetarul indian al micului dejun. Idli este un preparat din bucătăria sud-indiană și se poate prepara din mai multe tipuri de semințe: linte neagră, orez sau ovăz. Din păcate, ingredientele sunt ceva mai greu de obținut în România, dar nu imposibil.
Ingrediente:
90 g fulgi de ovăz
90 g griș
120 g smântână
1 cană cu apă
1 linguriță eno (sare de lămâie) sau o linguriţă bicarbonat de sodiu
1 morcov mediu spre mic, răzuit
3 frunze de coriandru mărunțite
Sare după gust
Pentru călire:
1/2 lingură de ulei
1/2 lingură boabe de muștar
1/2 lingură chimion
1 lingură linte albă
Un vârf de cuțit de condiment asafoetida (se găsește în România în câteva magazine cu condimente)
1/2 lingură piper negru măcinat
1 sau 2 ardei iuți mărunțiți (după preferință)
1 lingură de frunze de curry mărunțite fin
1 lingură de ghimbir mărunțit
8-10 nuci caju, mărunțite
1 sau 2 linguri de nucă de cocos rasă (opțional)
Mod de preparare:
Pune ovăzul în râșniță sau în blender și macină-l până primește consistența unei făini (sau înlocuiește-l cu făină de ovăz).
Într-o tigaie, încălzește la foc mic uleiul și adaugă semințele de muștar și linte și călește-le până când semințele de muștar pușcă și lintea devine aurie. Apoi adaugă ghimbirul, ardeiul iute, frunzele de curry, nucile caju și condimentul asafoetida și călește totul pentru un minut. Adaugă grișul, amestecă și lasă-l să se călească vreo 2 minute. Apoi adaugă făina de ovăz și amestecă cu grijă totul (în continuu) până se prăjește făina. După aproximativ 4 sau 5 minute, ia amestecul de pe foc și lasă-l să se răcească complet. Adaugă morcovul răzuit și frunzele de coriandru. Apoi adaugă smântâna și apa și amestecă aluatul foarte mine, până la o consistență cremoasă medie. Acoperă-l cu ceva și lasă-l să stea câteva minute (5-6 minute). Adaugă apoi sare după gust și amestecă bine și apoi pune sarea de lămâie sau bicarbonatul de sodiu. Cum adaugi sarea de lămâie, începe să amesteci în aluat repede și bine, asigurându-te că se încorporează în tot aluatul. Toarnă aluatul în forme (poți folosi orice, de la o tavă de brioșe, la boluri sau ceșcuțe) și pune-le în cuptor cam 10 – 12 minute (dacă ai un aparat de gătit cu aburi sau o oală cu presiune, e mai bine să le faci acolo și nu în cuptor). Când le scoți, permite-le să stea câteva minute după care le poți scoate cu o lingură scufundată în apă fierbinte. Le poți servi alături de chutney.