Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Mic dejun pentru Ziua Îndrăgostiților

Având în vedere că Ziua Îndrăgostiților se apropie, rețeta pentru azi are un iz romantic. De aceea, îți propun să încerci, alături de jumătatea ta, clătite de ciocolată cu banane. Eu cred că ar fi interesant să preparați acest mic dejun desert împreună, ca să îl serviți cu o porție de distracție, însă poți, la fel de bine, să îi faci o surpriză delicioasă dimineața.

Ingrediente:

Pentru aluat:

1 ou
50 ml apă
100 ml lapte
40 g făină albă
15 g cacao
1 lingură ulei (sau unt topit)
1 lingură rom
1 linguriță esență de vanilie
puțină sare
Unt sau ulei (pentru uns tigaia)

Pentru banana caramelizate:

3 banane
100 g zahăr
40 ml rom
100 ml apă
ceai negru Earl Grey (2 lingurițe de funze libere pentru infuzat sau două pliculețe)
1 limetă

Pentru sos de caramel:

80 gr zahăr brun
25 gr unt
200 ml smântână pentru frișcă (cu 32% grăsime)
2 linguri rom
½ dintr-o păstaie de vanilie

Mod de preparare:

Îți sugerez să începi prin a face sosul pentru caramelizarea bananelor, pentru că acestea au nevoie să se marineze în el pentru aproximativ o oră. Pentru a-l prepara, pune apa și romul să fiarbă într-o crăticioară.  Când dă în clocot, îndepărtează compoziția de pe foc, adaugă frunzele de ceai și acoperă recipientul cu capac, pentru ca ceaiul să se infuzeze preț de 5 minute. După ce timpul s-a scurs, strecoară ceaiul, presând pe frunze să extragi cât mai mult lichid din acestea. Separat, pune zahărul la topit într-o cratiță și lasă-l să se caramelizeze până capătă o culoare ușor brună. În acel moment adaugă ceaiul cald. Răzuiește coaja de limetă, iar mai apoi, stoarce sucul de la o jumătate a acesteia și adaugă-le și pe acestea și amestecă totul rapid. În cazul în care caramelul începe să se întărească, pune-l înapoi pe foc, la intensitate mică, până se dizolva complet. Lasă siropul să fiarbă timp de 2-3 minute.

Curăță bananele și taie-le capetele, apoi înjumătățește fiecare bucată rămasă. Trebuie să îți iasă 6 bucăți de banană. Pune cele 6 segmente într-o pungă (de preferat una care poate fi sigilată sau legată bine) și toarnă siropul de caramel fierbinte peste ele. Sigilează punga și asigură-te că fructele sunt complet acoperite cu sirop. Așa cum am menționat la început, lasă-le să se marineze pentru cel puțin 60 de minute.

Urmează să pregătești sosul de caramel cu rom. Pentru acesta, pune smântâna pentru frișcă la încălzit, împreună cu miezul de la vanilie. Nu este necesar să lași frișca să fiarbă, ci doar să fie suficient de fierbinte încât să eviți șocul termic în prepararea caramelului. Într-o altă crăticioară,  cu pereți mai înalți, pune zahărul la topit, până când acesta capătă culoarea maronie-aurie a caramelului. Adăugă untul tăiat în bucățele și permite-i să se topească. Adăugă, apoi, romul și mai lăsă amestecul puțin pe foc, doar cât sa se evapore alcoolul. Peste câteva momente, adăugă toată smântâna încălzită și amestecă rapid caramelul. Ai grijă la această etapă, pentru că smântâna face ca amestecul să bulbuce destul de mult. Așadar, ferește-ți fața pielea de cratiță. De asemenea, dacă se întărește puțin caramel pe lingură, tot ce trebuie să faci e să amesteci în sosul fierbinte și se va dizolva. Acum că sosul de caramel e gata, toarnă-l într-un recipient cu capac și, după ce se răcește, pune-l la frigider. Poți prepara sosul de caramel și în altă zi, el putând fi ținut la frigider fără probleme, timp de câteva zile.

Ca să faci aluatul pentru clătite, începe prin a bate oul cu un tel, apoi adaugă, treptat, laptele. Continuă să amesteci cu telul și să adaugi restul ingredientelor, păstrând făina și cacaua ultimele. Omogenizează compoziția, astfel încât să nu rămână bulgărași de făină. Apoi, coace clătitele într-o tigaie. Ar trebui să îți iasă în jur de 5 sau 6 clătite din această cantitate de aluat. Desigur, dacă vrei să faci mai multe, poți suplimenta cantitatea fiecărui ingredient.

Ca să asamblezi preparatul, așază fiecare clătită pe masa de lucru și pune câte un segment de banană la un capăt. Toarnă și o lingură de sirop peste banană. Împătură marginile clătitei și rulează totul. Taie rulourile obținute în două, în unghi, pentru un efect mai estetic. Pune, apoi, în farfurie, câte puțin sirop de pe banane. Așază rulourile peste și toarnă sos de caramel pe deasupra.

Cum îți sună acest mic dejun?

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *