logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Micul dejun în Polonia

micul dejun in Polonia

Bucătăria poloneză este un amalgam de influențe, în special din zona slavonă, având preparate asemănătoare cu cele din Rusia, Cehia, Slovacia, Belarus sau Ucraina. Totodată, însă, există și influențe germane, austriace, ungurești, evereiești sau turcești. Alimentele de bază ale acestora include carnea de porc, pui sau vită, legume și diferite condimente.

Micul dejun este, pentru polonezi, unul sățios. Acesta este numit śniadanie (mic dejun) și poate fi compus din diferite tipuri de pâine, omlete sau preparate din ouă, cârnați Kielbasa și un fel de clătite din cartofi. Tototadă, la prima masă a zilei se pot regăsi și ingrediente precum brânza, roșiile, castraveții, gemurile și mierea. Pentru polonezi, pâinea e un element extrem de important la micul dejun. De fapt, la orice masă. Iar pâinea tradițională este cea de secară, puțin sărată și crocană în exterior.

Atunci când se adună la micul dejun, polonezii preferă să consume sandvișuri deschise (pe o singură felie de pâine), numite Kanapki. Această denumire se referă strict la sandvișurile care pot fi consummate la micul dejun. Motivul pentru care acestea sunt preferate este că, în timp ce îți creezi propriul sandviș, cu ingredientele de pe masa, povestești cu cei prezenți, iar acesta face din micul dejun, un prilej bun de socializare.

Alături de micul dejun, este usual să fie consumat un ceai, cel mai des ceai negru, cu lămâie și zahăr, însă acesta poate fi înlocuit și de ceaiul verde. Cafeaua însă, este rezervată pentru după micul dejun sau alături de un desert.

Micul dejun de sărbătoare

Polonezii au obiceiul de a trata micul dejun ca o masă specială, mai ales în preajma sărbătorirlor religioase precum Crăciunul sau Paștele. Acesta constă în diverse mezeluri consumate alături de sos de hrean și salată de sfeclă, pâine, cârnați Kielbasa, somon sau hering afumat, supă în bol de pâine de secară și o salată festivă, creată cu ouă fierte mărunțite, boabe de mazăre, morcovi, mere, cartofi, pătrunjel și maioneză. Tot în acest caz se consumă și diverse deserturi precum tortul de ciocolată.

Varietăți regionale

Polonia are câteva rețete de mic dejun absolut delicioase, precum pierogi, însă unele dintre acestea diferă în funcție de regiunea în care sunt preparate. Acest lucru se întâmplă datorită popoarelor care erau așezate în regiunea Poloniei, în trecut și tradițiilor lăsate în urmă de acestea.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *