logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Micul dejun în Spania

mic dejun spania

Spaniolii au o cultură proprie când vine vorba de preparatele pe care le servesc la micul dejun. Aceștia consideră că micul dejun trebuie să fie unul simplu și destul de ușor digerabil, pentru ca organismul să îl poată absorbi fără probleme după abstinența de peste noapte. De fapt, la fel ca și în cazul cuvântului englezesc pentru micul dejun (breakfast) și denumirea spaniolă a acestei mese, desayuno, are aceeași semnificație de a rupe postul de peste noapte (des- este un prefix asemănător celui românesc, menit să creeze un antonim al cuvântului cu care e folosit, iar ayuno face referire la postul de peste noapte). Spania este, însă, foarte fragmentată cultural, fiecare zonă având propria gastronomie și propriile tradiții. Cu toate acestea, un lucru este sigur: ouăle sunt iubite de spanioli, însă aproape niciodată nu sunt servite la micul dejun.

Variante regionale de mic dejun

Aragonezii preferă să consume magdalene (un fel de brioșe cu aromă de citrice) alături de o cafea cu lapte (cafe con leche sau cortado, acesta din urmă fiind cu mai puțin lapte) și zumo de naranja (suc de portocale). Aceștia servesc și un al doilea mic dejun (la merienda) în jurul orei 11, când consideră că organismul poate digera mai bine mâncarea. Atunci, ei aleg să mai consume o cafea, pe care o beau în timp ce mănâncă un bocadillo (un sandviș cu șuncă și legume).

În Catalonia, micul dejun constă în Pan a la Catalana sau Pan con tomate, care este pâine prăjită, peste care se întinde un sos făcut din roșii coapte, usturoi, ulei de măsline, piper negru și uneori chiar brânză, șuncă sau cârnați. 

Zona Madridului este cunoscută pentru churros, un fel de gogoașă lunguiață, prăjită și consumată cu ciocolată caldă cremoasă. Deși churros au fost create mai degrabă ca o gustare de după amiază, este uneori consumată și la micul dejun.

Un preparat de dimineață, consumat cu precădere în Postul Paștelui, este torrijas, felii de pâine (de obicei veche de câteva zile) înmuiată în lapte sau vin, apoi dată prin ou și prăjită. Aceasta seamănă cu pâinea prăjită franțuzească (french toast).

Indiferent de zonă, spaniolii sunt convinși că micul dejun este o masă la care consumi alimente cât mai simple și mai ușor digerabile, pentru ca organismul să își regleze metabolismul, urmând ca alimentele mai sățioase să fie consumate pe parcursul zilei.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.