Una dintre legumele cele mai neapreciate de copii, însă îndelung preparată de părinți este spanacul. Planta verde a cărui gust inconfundabil ne face fie să ne apropiem, fie să fugim de bucătărie este o legumă cu reale proprietăți, ale căror utilitate se reflectă atât în interiorul, cât și în exteriorul organismului nostru. Cu toate acestea, nici spanacul nu face excepție de la neadevăruri, motiv pentru care sunt crezute tot felul de mituri, care mai de care mai ușor credibile. De aceea, în cazul în care vrei să cunoști adevărul despre spanac, rămâi cu noi și descoperă patru mituri interesante pe care să nu le crezi despre spanac!
Spanacul nu poate fi utilizat ușor în orice dietă
Pe cât de fals, pe atât de neplauzibil – spanacul este un aliment ideal, pe care îl poți introduce în dieta ta de zi cu zi. De altfel, o porție de spanac de 100 de grame conține doar 23 de calorii, motiv pentru care acesta este mai mult decât recomandat în orice dietă. De asemenea, spanacul contribuie la scăderea rapidă a nivelului de colesterol din organism.
Orice persoană poate consuma spanac
Chiar dacă spanacul este o legumă minune, există anumite situații în care această verdeață este contraindicată în dietă. De aceea, persoanele care suferă de afecțiuni reumatice, hepatice sau chiar litiază biliară, trebuie să se abțină de la spanac pe cât posibil. Spanacul conține acid oxalic, alături de acid uric și alți oxalați, de potasiu, respectiv calciu. Aceste elemente pot ajuta la dezvoltarea accelerată a pietrelor de rinichi.
Spanacul ajută la ameliorarea deficitului de fier
Preconcepția majorității oamenilor e că spanacul conține fier, și deci, dacă îl consumăm, ajutăm la ameliorarea anemiei și a deficiențelor de fier și calciu. În realitate însă, deși acesta conține într-adevăr cantități semnificative de fier, dar și o cantitate mare de acid oxalic. Acesta din urmă împiedică absorbția fierului și calciului în organism. Pentru a te bucura de acești nutrienți din spanac, va trebui să consumi și alimente care conțin vitamina C la aceeași masă. Spre exemplu, poți alătura spanacului o roșie sau un pahar de suc de portocale.
Spanacul nu ajută la formarea barierei împotriva cancerului
Îți vine să crezi sau nu, adevărul este că spanacul ajută înzecit organismul nostru în bătălia împotriva celulelor. Astfel, orice formă de cancer pe care l-ai putea prelua și descoperi în propriul organism poate fi prevenită printr-un consum optim de spanac, la orice vârstă!
Acestea fiind spuse, cele patru mituri interesante pe care să nu le crezi despre spanac au fost, astfel, dezvăluite, rămânând doar ca adevărul să persiste pentru o perioadă lungă de timp. Indiferent de modul de preparare, această legumă are o serie de proprietăți extrem de benefice, în ciuda faptului că nu deține chiar supremația în materie de conținut de fier.