logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Pyrohy (Colțunași ucrainieni)

În 24 august ucrainenii sărbătoresc ziua națională a țării. În cinstea vecinilor noștri, vă propun azi la mic dejun o rețetă de colțunași, în varianta ucraineană. Ai nevoie de cam o oră și jumătate pentru a face rețeta cap coadă, așa că poate e mai bine să o faci în weekend sau cu o seară înainte, ca să le poți consuma liniștită la micul dejun.

Ingrediente:

350 ml apă
3 linguri ulei
1 ou (dacă e nevoie poți adăuga încă un ou)
630 g făină
1 linguriță și jumătate de sare
Un sfert de linguriță de piper
1 ceapă medie, tocată mărunt
50 g unt
1 kg (aproximativ) cartofi făcuți piure
100 g cașcaval cheddar răzuit
2 l apă pentru fiert

Mod de preparare:

Pentru început amestecă cei 350 ml de apă cu uleiul și oul. După ce s-au amestecat bine, adaugă făină și o linguriță de sare, iar apoi frământă aluatul pentru cam 8 minute (până se leagă tot). Transferă-l într-un bol uns cu ulei, acoperă-l cu un prosop sau folie de plastic și lasă-l să se odihnească 20 minute. Între timp, combină piureul de cartofi cu cașcavalul răzuit într-un alt vas. Într-o tigaie, pune untul la topit și când e încins, adaugă ceapa și călește-o. Adaugă ceapa călită în amestecul de cartofi cu brânză și adaugă sare și piper după gust.

Când cele 20 de minute au trecut, împarte aluatul în bucăți mai mici și întinde-le, pe rând. Fiecare bucată de aluat trebuie să fie întinsă până capătă o grosime de doar 3-4 mm. Cu un pahar curat, taie cercuri în aluat, pune cu o lingură puțin din amestecul de cartofi cu ceapă și brânză apoi împăturește-le și sigilează marginea presând cu degetul aluatul.

Într-o oală mai adâncă, pune apă la fiert și când aceasta clocotește, pune câte 6-8 bucăți de aluat la fiert (sau câte încap în oala ta, fără să fie înghesuite). Colțunașii sunt gata când se ridică la suprafața apei. Îi poți servi așa, cu unt topit peste ei, smântână și bacon, sau îi poți prăji puțin în unt ca să se rumenească și apoi să-i servești.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *