Clătitele fac un mic dejun delicios sau un desert apetisant. Indiferent dacă îți place să le umpli cu alimente sărate sau dulci, acestea pot fi perfecte pentru a-ți începe ziua. Dacă vorbim de o zi de weekend, cu atât mai mult, așa că te provoc să încerci această rețetă delicioasă care combină prăjitura italienească iubită de toată lumea, tiramisu, cu clătitele.
Ingrediente:
Pentru clătite:
4 ouă mari
180 ml lapte
60 ml apă minerală carbogazoasă
40 g unt, topit
2 linguri de cafea espresso (sau cafea tare)
1 linguriță de extract de vanilie
125 g făină
3 linguri de zahăr
2 linguri de cacao
Un sfert de linguriță de cacao
Pentru umplutură:
230 g brânză mascarpone
230 g cremă de brânză
200 g zahăr
60 ml lichior de cafea sau cafea tare
2 linguri de extract de vanilie
Opțional, pentru topping: frișcă, sirop de ciocolată, cacao
Mod de preparare:
Pentru a prepara aluatul de clătite, amestecă ouăle cu laptele, apa minerală, untul topit, cafeaua și vanilia, într-un vas mai mare. Separat, amestecă făina cu zahărul, cacaua și sarea, iar apoi adaugă-le în compoziția cu ouă și amestecă totul până când obții un amestec omogen. Acoperă vasul în care se află aluatul cu o folie de plastic sau un prosop de bucătărie curat și lasă-l la frigider timp de o oră (sau peste noapte).
Pune o tigaie pe foc mediu să se încingă și unge-o cu puțin unt topit sau ulei vegetal. Adaugă câte puțin din aluat în tigaie, rotind-o pentru ca aluatul să formeze clătita. Când suprafața vizibilă a acesteia este uscată, întoarce clătita pe cealaltă parte și mai las-o să se coacă aproximativ 20-30 de secunde. Repetă această etapă până când consumi tot aluatul. Ar trebui să îți iasă în jur de 22 clătite medii.
Ca să faci crema, mixează brânza mascarpone și crema de brânză împreună cu zahărul, până când se formează un amestec aerat și pufos. Apoi, adaugă cafeaua sau lichiorul de cafea și esența de vanilie. Amestecă totul la un loc, până când obții o compoziție omogenă.
Ca să asamblezi clătitele, tot ce trebuie să faci este să pui cam 2 linguri de cremă în centrul unei clătite și să o rulezi, iar apoi să o decorezi cu frișcă și sirop de ciocolată.