V-aţi întrebat vreodată de ce mâncaţi o masă sau doar o gustare , şi după nici o jumătate de ora mai târziu, muriţi de foame? Este posibil să fi mâncat o felie de pâine cu miere, iar în momentul în care aţi terminat v-aţi simţit foarte plini însă după nici o ora stomacul vostru începea să chiorăie de foame. Motivul pentru care unele mâncăruri sunt mai săţioase şi ţin mai mult de foame este indicele glicemic sau GI. Absolut toate alimentele, toate fructele şi toate legumele au un indice glicemic care variază, el poate să fie mai mic sau mai mare, primind o notă de la 1 la 100 în fuctie de efectul asupra glicemiei. Iniţial acest concept a fost făcut pentru a ajută persoanele cu diabet să-şi calculeze nivelul de zahăr din sânge însă astăzi este folosit excelent în diete, de către sportivi etc. Ştiind indicele glicemic puteţi aproxima cât timp va dura până o să va fie din nou foame. Când mănânci alimente cu conţinut scăzut GI te simţi mai bine, mai uşor şi eşti plin mai mult timp pe când senzaţia de foame apare rapid după ce consumaţi alimente cu GI mare.
Există alimente care fac zahărul din sânge să crească repede şi care au indicele glicemic mare precum pâinea albă, cartofii, prăjiturile, orezul, pastele, însă dacă le alegeţi pe cele din făină integrală, datorită carbohidraţilor şi a fibrelor acestea sunt mai sănătoase şi va fac să va simţiţi plini mai mult timp.
Alimentele cu un indice glicemic ridicat sunt considerate cele cu valoare peste 70 precum: pâinea, zahărul rafinat, covrigeii, berea, fulgii de porumb, popocornul, budincă, pepenele roşu, dovleacul, cartofii, lasagna, gogoşii, prăjiturile, vafele, ciocolată, cereale rafinate, rădăcinoase, cola, băuturi răcoritoare etc.
Alimentele cu un indice glicemic mediu sunt cele între 55 şi 70 precum: Porumb fiert, pâinea neagră, stafide, gutui, ciocolată Mars şi Snekers, maioneză, coucous, îngheţată, musli, cacao îndulcită, castane, miere, paşte, pepene galben, sushi, prune, pişcoturi, nutella, cartofi dulci, orez brun, mango etc
Alimente cu conţinut scăzut GI se încadrează în categoria de 55 şi sub şi acestea sunt considerate cele mai sănătoase , exemplele includ fulgi de ovăz , alune , mazăre , morcovi , fasole , hummus , lapte degresat , cele mai multe fructe ( cu excepţia ananas şi pepene verde/galben, prune, mango care au indicele glicemic ridicat), pâine integrală făcută acasă, lapte, iaurt, lapte praf, migdale, ciocolată neagră, tofu , îngheţată cu fructe făcut acasă.
Din păcate, cele mai multe dintre alimentele pe care le consumăm astăzi sunt procesate, rafinate, nu sunt naturale ci pline de substanţe chimice nocive, arome şi conservanţi care au şi ei indice glicemic ce se adaugă la alimente. De aceea trebuie să alegeţi să gătiţi cât mai mult acasă, să cumpăraţi legume şi fructe din piaţă de la ţărani şi să le mâncaţi proaspete.
O masă echilibrată ar trebui să conţină în special alimente cu indice glicemic mic şi mediu şi doar o masă săconţinăşi alimente cu indice glicemic mare. Atunci când faceţi cure de slăbire trebuie evitate aproape în totalitate alimentele cu indice glicemic peste 70