Încrederea se câștigă greu, însă se pierde extrem de ușor. În lumea de astăzi, dacă te încrezi prea mult în oameni ești catalogat ca fiind naiv, însă chiar sunt unele persoane care merită încrederea ta și tu pe a lor. Cum faci ca să fii tu catalogat ca și un om de încredere?
Lucrurile nu sunt complicate, chiar dimpotrivă. Primul și primul pas este să faci mereu ceea ce spui, indiferent de importanța acelui fapt. Dacă tot spui că ai uitat, nu ai avut timp sau că te-ai răzgândit, atunci nimeni nu va mai avea încredere în tine. Înainte de a promite ceva, gândește-te bine dacă vrei să faci acel lucru și dacă îți stă în putere să îndeplinești ceea ce ai promis.
Onestitatea este o altă calitate de care ar trebui să abuzezi. Încearcă să spui mereu adevărul, chiar dacă nu este plăcut pentru cei din jurul tău. În timp vor înțelege că cea mai bună variantă a fost aceasta. Fii deschis cu oamenii, vorbește despre sentimentele tale sau despre ceea ce crezi tu și ascultă părerile altora. Atunci când ești întrebat despre anumite lucruri încearcă să nu răspunzi laconic și să dai și câteva informații în plus, bineînțeles dacă este posibil. Dacă ai fost nevoit să minți, încearcă să spui adevărul cât mai repede posibil.
În cazul în care cineva a avut încredere în tine și ți-a spus un secret ai grijă să rămână numai între voi, nu face public ceea ce ați vorbit pentru că mai devreme sau mai târziu tot va afla că ai spus și altcuiva secretul său.
Pentru a câștiga încrederea cuiva, trebuie să ai tu însuți încredere în tine pentru că altfel cei din jurul tău te vor vedea ca și o persoană slabă care mereu are îndoieli.
Când greșești nu uita să îți ceri scuze. Respectă-i pe cei din jur, fii amabil, dar ține minte să te respecți și pe tine. Nu te înjosi în niciun fel chiar dacă cineva îți cere acest lucru. Un adevărat prieten nu îți va cere niciodată să faci lucruri care te vor face să îți pierzi stima de sine.
Loialitatea este importantă, însă ai grijă să nu te ducă la probleme. Un om care a greșit, de exemplu, în fața legii, va trebui să suporte consecințele, așadar nu încerca să îi ascunzi faptele dacă știi ceva despre ele. Moralitatea este o altă calitate pe care trebuie să o folosești. De asemenea, nu încerca să îți dai cu părerea până nu știi exact cum s-au petrecut toate faptele și nu îi trata pe cei din jur cu două măsuri, adică pe unii să îi ierți pentru o greșeală, iar pe alții să nu îi ierți pentru aceeași greșeală.
Încearcă să fii cât mai obiectiv chiar dacă este foarte greu atunci când discuți cu oamenii. Păstrează un limbaj respectuos și încearcă pe cât posibil să nu îi bârfești pe alții. Fii corect cu tine însuți și cu cei din jur pentru a dezvolta o relație armonioasă de încredere reciprocă.
Nu uita, pentru a câștiga încrederea cuiva trebuie să muncești în acest sens, iar odată câștigată aceasta se poate pierde într-o secundă!