Cel mai important produs pentru îngrijirea tenului și care nu ar trebui să lipsească din rutina de skincare a nimănui, este SPF-ul, mai exact, crema cu factor de protecție solară. În drumul către un ten sănătos și strălucitor, este necesar să oferim o atenție deosebită când vine vorba despre folosirea acestui produs. Chiar dacă avem tendința să folosim cremă cu protecție solară doar vara și în zilele în care stăm la plajă, SPF-ul este esențial pentru fiecare anotimp, razele ultraviolete fiind periculoase pentru ten în orice moment al anului.
Prin urmare, utilizarea unei creme cu factor de protecție este necesară pentru a ne păstra tenul în cea mai bună și sănătoasă formă. În acest articol, vă vom prezenta beneficiile și importanța SPF-ului pentru o piele sănătoasă, vibrantă și strălucitoare.
De ce este important SPF-ul pentru ten?
Dermatologii recomandă folosirea acestui produs zilnic, având foarte multe beneficii asupra pielii și protejându-ne de efectele negative ale soarelui. De aceea, lista de motive poate fi una destul de complexă:
- Prevenirea hiperpigmentării: Hiperpigmentarea este un termen medical folosit pentru petele mai închise la culoare de pe piele, ce pot apărea datorită excesului de melanină. Aceste pete pot fi cauzate de mai mulți factori, cum ar fi cicatricile acneice, sau efectele expunerii la soare. Folosirea zilnică a SPF-ului ajută la reducerea riscului de hiperpigmentare nedorită și ne permite să ne bucurăm de un ten uniform și strălucitor.
- Menținerea unui ten hidratat și luminos: Expunerea excesivă la soare poate duce la deshidratarea pielii și poate afecta bariera sănătoasă a tenului. Pe lângă faptul că produsele cu protecție solară ajută la protejarea împotriva radiațiilor soarelui, un SPF calitativ poate menține un nivel optim de hidratare și uniformizare a pielii, oferind un aspect sănătos pentru față și corp.
- Prevenirea efectelor de îmbătrânire premature: SPF-ul formează o barieră care protejează colagenul și elastina, două aspecte esențiale pentru menținerea unui ten plin de fermitate și elasticitate. Din acest motiv, crema cu protecție solară este esențială pentru prevenirea apariției linilor fine, efect care protejează pielea de o îmbătrânire prematură.
- Protecția împotriva razelor UVB ȘI UVA: Razele UVB sunt cele care cauzează arsuri asupra pielii pe timpul verii, fiind nocive mai ales între orele 10:00-16:00. Acestea sunt razele care afectează negativ suprafața pielii, motiv pentru care ne ardem și înroșim când stăm neprotejați la plajă. Razele UVA sunt cele care cauzează îmbătrânirea prematură a pielii și care au abilitatea de a pătrunde mai adânc la nivelul tenului.
- Reducerea riscului de cancer de piele: Nu este un lucru rău să ne expunem la soare, acesta oferind vitamina D de care are nevoie în mod esențial corpul nostru, dar cel mai important aspect este să ne protejăm de efectele sale negative. Unul dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui să folosim protecție solară, este pentru a reduce riscul de dezvoltare a unui cancer de piele. Acesta este în strânsă legătură cu radiațiile UV nocive, iar indiferent de anotimp, SPF-ul poate fi cel mai bun prieten al nostru când vine vorba de sănătatea pielii.
Cum aleg cel mai bun SPF pentru tenul meu?
Există patru categorii de factori de protecție, acestea fiind următoarele:
- Protecție scăzută: 6-10 SPF
- Protecție medie: 10-25 SPF
- Protecție ridicată: 30-50 SPF
- Protecție foarte ridicată: 50+ SPF
Factorul de protecție trebuie ales întotdeauna în funcție de tipul și culoare pielii tale. Cu cât alegi o cremă cu un factor mai mare de protecție, cu atât tenul tău este mai protejat. Niciuna dintre categoriile de mai sus nu oferă o protecție de 100% a pielii. Factorul de SPF 15 blochează aproximativ 93% razele UVB, SPF 30 blochează aproximativ 97%, iar cel de 50 protejează în proporție de 98%. Din acest motiv, dermatologii recomandă reaplicarea protecției solare o dată la 3-4 ore, mai ales pe timpul verii, când expunerea directă la soare este inevitabilă.
Mai mult, pe lângă alegerea factorului de protecție potrivit, pentru a avea efecte pozitive asupra tenului, este necesar să vă alegeți crema în funcție de tipul de ten pe care îl aveți. Luați în considerare tipul dumneavoastră de ten (gras, mixt, uscat, sensibil) și căutați un SPF care să se potrivească nevoilor specifice pentru pielea voastră. De exemplu, un SPF cu formulă ușoară și matifiantă poate fi potrivit pentru tenul gras, în timp ce un SPF hidratant poate fi mai adecvat pentru tenul uscat.
Așadar, utilizarea zilnică a SPF-ului trebuie să devină un obicei, pentru a beneficia de toate efectele sale. Indiferent de anotimp, crema cu protecție solară nu trebuie să lipsească din trusa noastră, fiind cel mai important produs de skincare. Adoptarea unei abordări preventive în ceea ce privește expunerea la soare și utilizarea unui SPF corespunzător ne ajută să ne păstrăm tenul sănătos, strălucitor și tânăr pe termen lung.