Machiajul ochilor este unul care are nevoie de o atenție sporită la detalii. Pentru a realiza un machiaj potrivit ai nevoie în primul rând de cunoștințe în domeniu, iar apoi de ustensile potrivite. Continuăm discuția despre pensule de machiaj și îți povestesc în acest articol despre pensulele potrivite pentru a face detaliile unui machiaj sau pentru corectura acestuia.
Pensula pentru detalii
Sursa foto: © Valuavitaly
Există mai multe pensule care pot fi considerate perfecte pentru detalii, însă cel mai des este întâlnită o variantă mai mică a pensulei pentru aplicarea fardului de pleoape (cea plată și pufoasă). Aceasta este perfectă pentru a lucra în detaliu, așa cum îi spune numele. Poate fi folosită pentru aplicarea iluminatorului în colțul intern al ochiului, pentru machiajul pleoapei inferioare, pentru a crea machiaje mai complexe sau pentru a efectua mici corecturi.
Pensula creion
Sursa foto: © Pavel Chernobrivets
Această pensulă este una ascuțită, rotundă și mică. I se spune pensula creion pentru că, forma fibrelor sale se aseamănă cu un vârf de creion. Este folosită pentru a aplica fardul pe pleoapa inferioară, dar poate fi folosită și pentru a alte detalii sau pentru a oferi definire unui machiaj.
Pensula teșită și pufoasă
Sursa foto: © Vitalii Netiaga
O altă pensulă care poate fi folosită pentru a defini pleoapa, în special în colțul extern, este cea teșită (tăiată în unghi) și pufoasă. Este făcută cel mai des cu fibre naturale, asemănător pensulei pentru aplicarea fardului. Aceasta este folosită, așa cum am menționat deja, în definirea colțului extern al pleoapei, atât în partea inferioară, cât și pe pleoapa mobilă. Totuși, aceasta mai poate fi folosită și pentru realizarea unor detalii, a unor retușuri sau pentru a ilumina arcada.
Pensula teșită
Sursa foto: © Branislav Ostojic
Varianta subțire, rigidă și cu fibre sintetice a pensulei teșite are două moduri principale de a fi folosită. Ea poate fi folosită pentru definirea sprâncenelor, folosind vârful pensulei și mișcări scurte pentru a crea iluzia unor fire de păr mai dese în sprânceană sau poate fi folosită pentru aplicarea tușului pe pleoapă. Bineînțeles, tușul care este frecvent aplicat cu această pensulă este cel sub formă de cremă sau gel, nu cel lichid.
Pensula pentru tuș
Sursa foto: © ipag
În cazul în care pensula teșită nu este pentru tine, poți opta pentru o pensulă de tuș clasică, subțire și cu fibre rigide. Aceasta poate avea mânerul drept sau puțin îndoit, pentru a ușura aplicarea tușului. Asemenea pensule se găsesc și în cazul aplicatoarelor de tuș lichid, însă atunci când sunt pensule de sine stătătoare se folosesc în general cu produsele cremoase. Tușul este aplicat prin trasarea efectivă a liniei, cu ajutorul pensulei.
Pensula pentru sprâncene
Sursa foto: © ipag
Așa cum am menționat mai sus, pensula teșită este cea care este folosită pentru a umple sprâncenele acolo unde lipsesc fire de păr sau acestea nu sunt suficient de dese. Totuși, atunci când este destinată sprâncenelor, de foarte multe ori, această pensulă are două capete, unul la care se află pensula teșită, iar celălalt la care există o baghetă spiralară, asemănătoare aplicatorului de la tuburile de rimel. Aceasta este folosită pentru a peria firele de păr înainte să fie fixate. O altă variantă a pensulei pentru sprâncene are un pieptene mic pentru perierea firelor de păr și o parte cu fibre rigide, folosite în special atunci când umplerea sprâncenelor se face cu un creion. Aceste fibre diminuează din intensitatea creionului.
Pensula smudger
Sursa foto: © Picstudio
O pensulă mai puțin cunoscută în rândul celor care nu sunt pasionate de machiaj este cea numită „smudger”. Tradus în română, acest termen ar fi echivalent cu „murdărirea” pleoapei, cu scopul de a crea un efect smokey. Poate fi confecționată din fibre sintetice sau naturale, scurte și asamblate dens sau poate fi făcută din burete sau dintr-un fel de cauciuc moale, sub forma unui vârf de creion. Ambele variante sunt folosite pentru a difuza fardul sau linia de tuș (în special atunci când este făcută cu creion kajal) pentru a-i scădea din intensitate sau pentru a obține acel efect smokey, atât de iubit de pasionatele de machiaj.