Portul popular de 1 Decembrie

Dacă acum câţiva ani românii se îmbrăcau în straie populare cu ocazia Zilei Naţionale, de 1 Decembrie, în zilele noastre lucrurile acestea au cam dispărut. Cu toate acestea, ziua noastră naţională rămâne o zi specială, o zi liberă în care ne bucurăm şi parcă trăim mai mult româneşte.

În plus, în unele regiuni din ţară oamenii încă mai ţin la portul popular şi îmbracă de 1 Decembrie ii, iţari, opinci, basmale şi alte accesorii lucrate manual cu motive tradiţionale româneşti.

Ne întrebăm deci dacă mai poate fi vorba despre un port popular de 1 Decembrie.

Rădăcinile nu se pierd şi chiar dacă încercăm să ne modernizăm, până la urmă tradiţiile noastre rămân adânc înfipte în gândirea noastră. Pentru că este o zi liberă naţională, românii nu se duc la muncă şi sunt invitaţi să vizioneze emisiuni TV speciale în care sunt promovate valorile şi tradiţiile noastre româneşti. Apoi, pentru cei mai activi se organizează diverse petreceri, concerte şi spectacole (majoritatea în aer liber) unde românii pot merge şi se pot distra împreună. Aici pot să fie invitaţi să cânte artişti de muzică uşoară sau, cel mai adesea, de 1 Decembrie sunt căutaţi artiştii de muzică populară.

Aceştia sunt un etalon şi ne arată cum erau şi cum se îmbrăcau strămoşii noştri acum câteva sute de ani.

Este frumos să păstrăm aceste tradiţii şi dacă ne vom uita la ceea ce se întâmplă de 1 Decembrie, vom observa că multe persoane se îmbracă încercând să aducă o notă distinctă tradiţională aspectului personal. Astfel, de 1 Decembrie vedem adesea tineri şi bătrâni îmbrăcaţi în ii, bluze sau rochii cu motive populare, brăţări lucrate manual cu motive tradiţionale sau eșarfe în culorile drapelului nostru.

În unele zone s-au păstrat chiar mai mult aceste tradiţii populare, astfel că în zona Moldovei de Nord şi a Maramureşului, românii poartă în continuare de 1 Decembrie (şi chiar în alte zile) straie populare. De asemenea, trebuie să observăm că în bisericile mai vechi din aceste regiuni apar frecvent de sărbători (Paşte, Crăciun) persoane îmbrăcate în ii, rochii, opinci şi pantaloni specifici portului noştri tradiţional.

Indiferent de portul ales de 1 Decembrie, aceasta rămâne o zi specială în care ar trebui să ne simţim bine.

Comentarii

Please enter your name here
Please enter your comment!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Aflați cum sunt procesate comentariile dumneavoastră.