Search
Generic filters
Exact matches only

Sarcina la locul de muncă

femeie-la-birou

Ai aflat că ești însărcinată și acum te întrebi cum se va schimba mediul de la locul de muncă? Te întrebi cum va reacționa șeful sau dacă vei putea să continui să îți faci treaba, cât mai aproape de termen. Ei bine, în primul rând te felicităm pentru acest nou pas din viața ta! Apoi, pentru că știm deja câte gânduri au femeile atunci când rămân însărcinate, ne-am gândit să-ți ușurăm puțin grijile, măcar în ceea ce privește activitatea ta la locul de muncă. Astfel, te invităm să descoperi câteva sfaturi despre cum să te descurci, atunci când ești însărcinată, la locul de muncă.

Alege momentul potrivit pentru a da vestea cea mare

În funcție de domeniul în care lucrezi, s-ar putea să fie nevoie să anunți sarcina cât mai rapid sau să poți aștepta momentul în care te simți pregătită să faci asta. Astfel, dacă lucrezi într-un birou, fără să fii supusă la un nivel mare de efort sau stres, poți aștepta să treci de perioada critică a sarcinii înainte să dai vestea cea mare. Asta, dacă nu ai o sarcină plină de grețuri sau oboseală, caz în care ar fi mai bine să îți anunți colegii și șeful, pentru că altfel poate părea suspicios că îți iei atâtea zile de concediu medical. Pe de altă parte, dacă lucrezi într-un mediu în care ești nevoită să faci efort fizic (să ridici lucruri grele sau să faci diverse mișcări periculoase) sau dacă ești în prezența unor chimicale ce pot afecta sarcina, ideal este să spui șefului tău despre asta imediat ce afli, ca să puteți lua împreună măsurile de precauție necesare ca tu să îți poți face treaba în condiții de siguranță pentru bebelușul tău.

Pune accent pe abilitățile tale profesionale

Mulți angajatori se tem că vor pierde forța de muncă atunci când femeile pe care le-au angajat sunt gravide. Pentru a te asigura că nu te va trata injust sau că nu vei fi defavorizată din cauza sarcinii, îți recomandăm să pui accent pe faptul că sarcina nu te va împiedica să îți faci datoria și că, odată ce vei ieși din concediul de maternitate, vei veni înapoi la serviciu cu același entuziasm și aceeași ambiție. Mai mult, îți poți asigura șeful că sarcina (și implicit familia) nu te vor împiedica să evoluezi în carieră.

În final, e bine să ții minte că situațiile diferă de la una la alta și că va trebui să te adaptezi situației pe care o ai tu. În cazul în care te confrunți cu probleme în urma sarcinii, gândește-te la mediul  la care te vei întoarce după ce ieși din maternitate și vezi dacă merită să te întorci acolo. Iar dacă te bucuri de sprijinul șefului și al colegilor, folosește-te de asta cât de mult poți. Nu profita, însă, de bunătatea acestora. În cele din urmă, nu ne rămâne decât să-ți urăm succes și sarcină ușoară!

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *